Stosowanie norm unijnych - obowiązkowe czy dobrowolne ??

• Autor wątku Autor wątku r8d
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

r8d

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Mam dość ciekawe pytanie, które mnie nurtuje od pewnego czasu.
Wiem, że stosowanie Polskich Norm jest dobrowolne, jak to jest z normami unijnymi ?? Ich stosowanie jest obowiązkowe czy dobrowolne ??
Chodzi mi głównie o apteczkę pierwszej pomocy. Polskie normy nic nie mówią na temat wyposażenia apteczki pp, normy unijne to zarazem normy DIN (czyli Niemieckie normy) i zawarte jest w nich całe wyposażenie apteczki.
Czy jeśli nie mamy swojej normy na ten temat to musimy stosować normy unijne ??

Pozdro

Istnieje zasada nadrzędności i bezpośredniego stosowania prawa Wspólnot Europejskich (lub jak kto woli Unii Europejskiej). Oznacza ona, że prawo unijne ma prymat przed Polskim i należy (czytaj musisz) je stosować bezpośrednio (o są to tzw. normy samowykonalne).

pzdr

Aha, jednak nie ma co aż tak przesadzać z tym prawem unijnym bo jednak nie ingeruje ono aż tak we wszystkie dziedziny życia, choć słynna krzywizna banana i zawartość cukru w cukrze i hmm definicaj wódki niczego nie przebiją :beer:

Lex'ior napisał:
Istnieje zasada nadrzędności i bezpośredniego stosowania prawa Wspólnot Europejskich (lub jak kto woli Unii Europejskiej). Oznacza ona, że prawo unijne ma prymat przed Polskim i należy (czytaj musisz) je stosować bezpośrednio (o są to tzw. normy samowykonalne).

pzdr

A czy ta zasada nadrzędności dotyczy tylko obywateli Unii, czy również urzędów? Innymi słowy: czy tylko obywatele MUSZĄ (jak napisałeś) stosować je bezpośrednio, czy również urzędy?

Ostatnia edycja:
Zasady: nadrzędności i bezpośredniości dotyczą organów państwowych jak i obywateli. Trzeba jednak zaznaczyć, że niektóre akty prawne Wspólnot (UE) adresowane są do Państw (organów) inne do obywateli, a jeszcze inne do organów i obywateli

Proponuję wpisać w google zasada supremacji (nadrzędności) i bezpośredniego efektu (direct effect) i wszystko powinno być jasne.

Witam.

Czy ktoś z Państwa posiada link albo plik do normy unijnej dotyczącej standardu wyposażenia apteczki w miejscu pracy?

Powrót