Stosunek seksualny od 15 lat?

• Autor wątku Autor wątku AiP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AiP

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Ok. Kilka dni temu sprzeczałem się z kumplami ze jeżeli kobieta ukończyła 15 lat to można z nią spokojnie dopuscić się aktu seksualnego jeżeli oczywiście wyrazi na to zgodę.

Mając 15 lat chodzi o to że już te 15 lat ukończyła.

Prawo dokładnie mowi, ze ten kto dopuszcza się aktu seksualnego czy tam zblizeniowego do osoby poniżej 15 roku zycia (czyli takiej ktora 15 lat nie ukonczyla i ich nie ma) to grozi kara od 2 do 10 czy tam 12 lat pozbawienia wolnosci.

Ani oni mi wmawiają że jak ukończyła 15 lat to ona ma już 16. No i że od 16 lat dopiero można dopuszczać się aktu seksualnego. No zależy jak kto o tym myśli. Ja np ukończyłem 18 lat 15 Września 2006 roku. To po tym ukończeniu dalej mowi się ze mam 18 lat dopotu, dopóki nie ukończe 19. niedawno ukończylem 19 lat czyli 15 września, i dalej mam te 19 lat dopóki nie dojdzie mi 20stka.

Zgadza się?

Chodzi o dzień ukończenia 15 lat. Czyli 14 września 2007 ma 14,99 lat, a 15 września 15,00, a 16 września 15,01 lat itd. Datą graniczna jest dzień ukończenia danego wieku.
To tak samo, jakby mówić, że 23 września, kiedy zaczęła się jesień była już zima. To odnośnie tej odpowiedzi, która mówiła, że po 14 września masz już 19 lat. 19 lat będziesz miał za rok. Masz 18 lat do następnego 14 września, lub rocznikowo do końca tego roku.

[lex:ivcnpqkz]Art. 200. § 1. Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania,
podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu zaspokojenia seksualnego prezentuje małoletniemu poniżej lat 15 wykonanie czynności seksualnej.[/lex:ivcnpqkz]

Wystarczy mieć ukończone 15 lat i 1 dzień, aby legalnie współżyć w tym sensie, że obje partnerów ma mieć tyle lat. Jeśli oboje mają mniej to popełniają czyn karalny z ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich, jeśli przejawiają demoralizację.
Wiek osoby w tym przypadku liczy się po prostu dodając 15 lat do daty urodzenia. Oczywiście, że popularnie liczy się wiek w zupełnie inny sposób, aczkolwiek nie stanowi to kontratypu.

Powrót