Stowarzyszenie

• Autor wątku Autor wątku figo22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

figo22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Nie mogłem nigdzie znaleźć precyzyjnej odpowiedzi na moje wiec zwracam się do Was.

Ile osób PEŁNOLETNICH jest potrzebne aby założyć stowarzyszenie. Wiem, że ma być 15 osób, ale czy cała 15 musi być pełnoletnia? Czy może być np. 8 osób pełnoletnich i 7 niepełnoletnich?

Art. 3. 1. Prawo tworzenia stowarzyszeń przysługuje obywatelom polskim mającym pełną zdolność do czynności prawnych i niepozbawionym praw publicznych.
2. Małoletni w wieku od 16 do 18 lat, którzy mają ograniczoną zdolność do czynności prawnych, mogą należeć do stowarzyszeń i korzystać z czynnego i biernego prawa wyborczego, z tym że w składzie zarządu stowarzyszenia większość muszą stanowić osoby o pełnej zdolności do czynności prawnych.
3. Małoletni poniżej 16 lat mogą, za zgodą przedstawicieli ustawowych, należeć do stowarzyszeń według zasad określonych w ich statutach, bez prawa udziału w głosowaniu na walnych zebraniach członków oraz bez korzystania z czynnego i biernego prawa wyborczego do władz stowarzyszenia. Jeżeli jednak jednostka organizacyjna stowarzyszenia zrzesza wyłącznie małoletnich, mogą oni wybierać i być wybierani do władz tej jednostki.

Powrót