Stowarzyszenie

• Autor wątku Autor wątku Stowarzyszona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stowarzyszona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zostałam poproszona abym kandydowała na stanowisko w stowarzyszeniu(na walnym zebraniu będzie odbywało się głosowanie). Chciałam się dowiedzieć czy w sytuacji kiedy mam komornika mogę pełnić funkcję w stowarzyszeniu i czy taka informacja może gdzieś wypłynąć?(gdybym została wybrana będzie musiało być to zgłoszone do sądu). A bardzo zależy mi na tym, żeby taka informacja nie wypłynęła. Czy takie informacje będą gdzieś się pojawiały? Z góry bardzo dziękuje za pomoc 😊

zanim odpowiem tak na 100%, mam kilka pytań:

o jakie stanowisko chodzi? o członkostwo w zarządzie czy w komisji rewizyjnej?

i czy w Waszym stowarzyszeniu za pełnienie takiej funkcji będą Pani przysługiwały jakiekolwiek pieniądze czy też (jak domyślam się) będzie Pani pełnić tę funkcję społecznie (w znaczeniu: bezpłatnie)

i gdzie która informacja gdzie ma nie wypłynąć? Tzn. sąd rejestrowy ma nie dowiedzieć się że ma pani egzekucję komorniczą? Czy w drugą stronę: komornik ma nie dowiedzieć się że pani sprawuje funkcje w stowarzyszeniu?

i najważniejsze: czy postępowanie komornicze dotyczy długów czy egzekucji kar za przestępstwa?

Bo jeśli długów (np. niespłacone kredyty czy niezapłacony czynsz) to spokojnie.

Gorzej, jeśli komornik egzekwowałby np. niezapłaconą grzywnę karną nałożoną przez sąd. Wtedy problemem byłaby nie tyle grzywna co karalność i wtedy (w niektórych przypadkach) sąd mógłby wysłać na adres stowarzyszenia decyzję odmowną i narobić Pani wstydu (np. sąd "odmawia wpisania pani X Y do rejestru jako członka zarządu, gdyż statut przewiduje wymóg niekaralności, a pani X Y jest osobą karaną").

Domyślam się jednak, że ten najgorszy przypadek Pani akurat NIE dotyczy.

Ostatnia edycja:
Członkostwo w komisji rewizyjnej. Byłaby to funkcja społeczna.

czy stowarzyszenie ma status OPP albo wymóg niekaralności w statucie? I czy egzekucja dotyczy grzywny karnej czy "zwykłego" długu (np. niespłaconego kredytu)?

jeśli komornik NIE egzekwuje grzywny karnej (a zakładam że egzekwuje "zwykłe" długi) to referendarz sądowy przed dokonaniem wpisu w rejestrze będzie sprawdzał niekaralność członka komisji rewizyjnej, a kwestia ewentualnych długów i ewentualnych egzekucji komorniczych nie będzie w ogóle go interesować, tak więc bez obaw...

Powrót