straci prace za pobicie?

• Autor wątku Autor wątku jacekn69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacekn69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam
Bardzo o udzielenie porady.Post niedotyczy mnie bezpośrednio, postanowiłem przedstawić problem mojego kolegi by pomóc mu w podjęciu decyzji.

Kolega płaci na dziecko 600 zl alimentów od roku 2002 - te alimenty były zasądzone przy rozwodzie i nigdy nie obnizane ani nie podwyzszane.
Kolega zgłosił pozew o obnizenie alimentów ze względu na to,ze zalozyl rodzine i srodki nie pozwalają mu na wysokośc tych alimentów.

W czym rzecz?
w roku 2001 kolega udezył swoją zonę , ta poszła na obdukcje i podono ma dokument potwierdzający te zdarzenie .
Kobieta zastrasza go, ze jesli obnizy mu alimenty chocby o grosz ,to ona nagłośni spawe z pobiciem nawet w tv jesli z pracy go nie zwolnią . Temat jest nieciekawy poniewaz kolega pracuje w resorcie słuzb wojskowych.

ja mu radze by odwołał sprawe ale z drugiej strony ona za miesiąc moze powiedzieć ,ze chce 2000 bo jak nie to nagłośni sprawe...

co powinien robić?

temt raczej umieścilem nie w tu gdzie nalezalo . Niestety nie wiem jak przenieśc wątek do prawidłowej kategorii - prosze o pomoc.

[cytat="jacekn69":21sgbuzb]temt raczej umieścilem nie w tu gdzie nalezalo . Niestety nie wiem jak przenieśc wątek do prawidłowej kategorii - prosze o pomoc.[/cytat:21sgbuzb]
Można by do karnego, ale akurat problem ewentualnego zwolnienia z pracy nie bardzo do karnego pasuje - jak dla mnie.
Nie wiem też, czy to przestępstwo się nie przedawniło.
Chyba jednak przeniesiemy wątek do prawa karnego aby fachowcy wypowiedzieli się w sprawie ewentualnego przedawnienia i innych następstw tego czynu.

proszę przeczytać - art. 217 &1 i 3 KK a następnie art. 101&2 KK

Powrót