Stracona ojcowizna II

• Autor wątku Autor wątku woda5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
woda5

woda5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Mojego narzeczonego Ojciec przed śmiercią przepisał dom na swoją siostrę. Nie wiem czy jest to ważne ale teściu popełnił samobójstwo. Problem polega na tym iż narzeczony został bez niczego, czy należy mu się jakakolwiek ojcowizna, jeśli tak jak sprawę rozwiązać? proszę o jakąś poradę.

Nie należy mu się nic z tej nieruchomości, bo owa został przepisana na ciotkę.
Jest w tym momencie własnością ciotki wynikającej z darowizny (tak zakładam)
Może jednak wystąpić o zachowek.
Trzeba jednak sprawdzić czy przedmiotowa nieruchomość nie była przeniesiona na podstawie umowy dożywocia, bo wtedy nawet zachowek nie wchodzi w rachubę.
Sprawdziłbym jednak jak to jest z ta nieruchomością.
Często bywa tak, że ludzie twierdzą iż została wykonana jakaś czynność prawna, gdzie potem okazuje się iż zrobiono to tylko słownie lub na jakimś świstku papieru.
Czy jest akt notarialny na to przepissanie nieruchomości, czy w księdze wieczystej jest wpisana jako właścicielka owa ciotka?

Ostatnia edycja:
Niestety dom jest przepisany u notariusza, czyli jest to równoznaczne z tym iż nic nie dostanie? Mylę się, jest może jeszcze jakaś możliwość?

Myślę i obawiam się iż zostało to dokonane skutecznie więc zostaje jedynie zachowek.

Proszę mi powiedzieć co to jest ten zachowek.

Zachowek to kwota pieniężna, której może się domagać spadkobierca ustawowy pominięty w testamencie lub taki, który nie dostał stosownej darowizny. Zachowek stanowi wartość 1/2 lub 2/3 ustawowego udziału spadkowego. Ta druga liczba dotyczy spadkobierców niepełnoletnich oraz niepełnosprawnych.
Ważne też, czy darowiznę na rzecz ciotki poczynino nie wcześniej, niż przed 10 laty, ponieważ ciotka nie należy do kręgu spadkobierców ustawowych.

Dom został przepisany 2 lata temu. Czy to coś zmienia? I jak domagać się tego zachowku?

Powrót