stracone lata do rezydentury?

• Autor wątku Autor wątku Kata3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kata3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam!

Niedawno zaczęłam interesować się sprawami rezydentury i obywatelstwa w UK. Przyjechałam do Wielkiej Brytanii w listopadzie 2007 roku. Zarejestrowałam się w Home Office WRS pracując dla pierwszego pracodawcy. Spędziłam tam tylko 2 miesiące. Następnie pracowałam przez agencję przez 4 miesiące (styczeń 2008 - czerwiec 2008, po czym zostałam zatrudniona na kontrakt (czerwiec 2008 - obecnie). Niestety nie wiedziałam o konieczności podania tego faktu WRS. Czy oznacza to, że przepracowałam ten czas nielegalnie?

Obowiązek rejestracji w WRS został zniesiony 30 kwietnia 2011. Czy to oznacza, że te lata, od kiedy zaczęłam drugą pracę w styczniu 2008 do 30 kwietnia 2011 (kiedy obowiązek został zniesiony) nie zostaną mi uznane do tych pięciu lat, które są wymagane do rezydentury?

Czy w takim razie muszę czekać kolejnych pięć lat (30 kwietnia 2011 - 30 kwietnia 2016) aby starać się o rezydenturę?

Bardzo proszę o odpowiedź,

pozdrawiam

Kata3 napisał:
Witam!

Niedawno zaczęłam interesować się sprawami rezydentury i obywatelstwa w UK. Przyjechałam do Wielkiej Brytanii w listopadzie 2007 roku. Zarejestrowałam się w Home Office WRS pracując dla pierwszego pracodawcy. Spędziłam tam tylko 2 miesiące. Następnie pracowałam przez agencję przez 4 miesiące (styczeń 2008 - czerwiec 2008, po czym zostałam zatrudniona na kontrakt (czerwiec 2008 - obecnie). Niestety nie wiedziałam o konieczności podania tego faktu WRS. Czy oznacza to, że przepracowałam ten czas nielegalnie?

Obowiązek rejestracji w WRS został zniesiony 30 kwietnia 2011. Czy to oznacza, że te lata, od kiedy zaczęłam drugą pracę w styczniu 2008 do 30 kwietnia 2011 (kiedy obowiązek został zniesiony) nie zostaną mi uznane do tych pięciu lat, które są wymagane do rezydentury?

Czy w takim razie muszę czekać kolejnych pięć lat (30 kwietnia 2011 - 30 kwietnia 2016) aby starać się o rezydenturę?

Bardzo proszę o odpowiedź,

pozdrawiam

generalnie dokladnie tak to wyglada, mialas obowiazek zglosic fakt zmiany pracodawcy w ciagu pierwszych 12 miesiecy od podjecia zatrudnienia.

Powiem tak zalezy co oczekujesz od tej rezydentury
Po roku masz tymczasowa,po pieciu stala.Ja mam juz kilka lat tymczasowa ale uwazam ze byl to zbedny wydatek pieniedzy.

peters_1 napisał:
Po roku masz tymczasowa,po pieciu stala.Ja mam juz kilka lat tymczasowa ale uwazam ze byl to zbedny wydatek pieniedzy.

jaki wydatek pieniedzy?
przeciez to jest za darmo, jedyne koszta to fotki i znaczek pocztowy.

peters_1 napisał:

tymczasowa wiele nie zmienia, za to stala potwierdza to iz posiada sie takie same prawa jak obywatele uk, wiec generalnie skoro nabylo sie ten status warto miec jego potwierdzenie. co tez nic nie kosztuje poza zdjeciami i znaczkiem pocztowym.

Wiem,ale nie ktorzy placa za zalatwienie rezydentury.
Po za tym skoro juz cos takiego sie posiada to trzeba tez wymienic np.prawo jazdy gdyz ma na to sie rok czasu od uzyskania rezydentury i tym podobne rzeczy.

peters_1 napisał:
Wiem,ale nie ktorzy placa za zalatwienie rezydentury.
Po za tym skoro juz cos takiego sie posiada to trzeba tez wymienic np.prawo jazdy gdyz ma na to sie rok czasu od uzyskania rezydentury i tym podobne rzeczy.

liczysz jak moj kolega, gdy jedzie na wakacje to do kosztow wakacji dolicza to czego w tym czasie nie zarobi, hehe

wymiana prawa jazda jest czym innym uregulowana, mozesz miec polskie prawo jazdy i miec rezydenture. tylko to tak jak moj przedmowca boloney napisal chodzi o kwestie pieniedzy chyba. Pamietac rowniez trzeba ze przy posiadaniu prawo jazdy wydanego w UK ubezpieczenie jest tansze a to chyba w twoim przyadaku tez jest ważne lol :D

Powrót