Stracone prawo jazdy w polsce

• Autor wątku Autor wątku dywciuu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dywciuu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,nikt nie jest w stanie odpowiedzieć mi na to pytanie...Mianowicie chodzi mi o to że dwa lata temu straciłem prawo jazdy,prowadziłem pod wpływem alkoholu .. zakaz prowadzenia auta w Polsce miałem na dwa lata lecz dokumentu nie oddałem,zgłosiłem zgubę ponieważ w tamtym okresie miałem Je schowane w spodniach na Strychu, których dawno nie używałem,prawo jazdy znalazła moja mama gdy robiła porządki.. oczywiście nie zgłosiłem tego do sądu ..zachowałem dokument dla siebie.. Czy jest możliwość wymiany prawa jazdy na Angielskie po okresie kary która minęła w Polsce ? a drugie pytanie brzmi tak,skoro Urząd w Uk wyślę prawo jazdy do Polski czy będzie to karalne po okresie Kary która już minęła w polsce ? Proszę o odpowiedź i z Góry serdecznie dziękuje .

Z tego co sie orentuje, jesli w PL prawo jazdy bylo zabrane na dluzej niz 12 miesiecy (sady czesta zabieraja rowniez na 12 miesiecy i 1 dzien), trzeba ponownie przystapic do egzaminu. Zanim wymienia Ci prawko z PL na UK wysla zapytanie do odpowiedniego urzedu w kraju (nawet posiadajac brytyjskie prawo jazdy jest na nim w jakim kraju sie je otrzymalo), gdzie prawo jazdy zostalo wydane. W Twoim przypadku zapewne odpowiedz bedzie jednoznaczna - nie posiadasz uprawnien to i nie wymienia. Mozesz rowniez zostac posadzony o probe oszustwa (co do tego jednak pewny nie jestem).
BTW Wyrob sobie angielskie provisional driving license i sprobuj zdac tutaj - prosciej, a jesli potrafisz jezdzic i znasz przepisy - z pewnoscia szybciej. Jest tylko jeden warunek - znajomosc angielskiego - testy sa tylko w tym jezyku.

Powrót