straż gminna mandat z fotoradaru

• Autor wątku Autor wątku jolka, jolka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
J

jolka, jolka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

W dniu dzisiejszym dostałam pismo od straży gminnej o poniższej treści

"W związku z czynnościami wyjaśniającymi w sprawie przekroczenia prędkości pojazdem o nr rejestracyjnym xxxx w miejscowości xxxx w dniu 10.08.2014r oraz brakiem wskazania komu powierzyła Pani pojazd w czasie i miejscu informuję, że kieruję wniosek o ukaranie Pani jako właściciela lub użytkownika ww pojazdu do Sądu za czym z art 96$3 KW w związku z art. 78 ust. 4 i 5 ustawy Prawo o ruchu drogowym. Jednocześnie na podstawie art. 65$w kw w zw. art 12$1 ustawy o strażach gminnych wnoszę o wskazanie w ciągu 7 dni miejsca Pani zatrudnienia

Wcześniej nie odpowiadałam na pisma ani nie wskazałam kto jechał autem,czy odpowiadam za to wykroczenie jako właściciel pojazdu? Czy dobrze rozumiem, że sprawa się przedawni 10.08br?

Jak jest wszczęte to przedawni się 10.08.2016 r.
Natomiast twoje niepodanie było z innej daty.

Ostatnia edycja:
ale nie wiadomo czy złożyli pozew, może to tylko straszak ? Jeżeli nie złożyli pozwu to sprawa się przedawnia po roku prawda czyli 10.08.2015r? Straż Gminna może kierować sprawę do Sądu w takich sprawach, poniżej Wyrok Sądu Najwyższego

Sąd Najwyższy: Straż Miejska nie ma prawa być oskarżycielem publicznym | 3obieg.pl - Serwis informacyjny dziennikarstwa obywatelskiego.

Jeszcze jedno pytanie czy osoba która faktycznie kierowała autem może napisać pismo do tej straży, żeby to on był sprawą w Sądzie a nie ja ?

Ostatnia edycja:
Ale ty jesteś sprawcą niepodania informacji, więc przestań zajmować się tym zdjęciem z fotoradaru. Jak im nie podasz miejsca zatrudnienia to popełnisz kolejne wykroczenie.

jolka napisał:
Straż Gminna może kierować sprawę do Sądu w takich sprawach, poniżej Wyrok Sądu Najwyższego
Może być oskarżycielem publicznym - SN I KZP 16/14

ok, a jak teraz wskaże osobę kierującą to będę miała spokój? Ewentualnie mogę tą osobę poprosić by sama się przyznała i napisała pismo do Straży Gminnej ?

Możesz, ale nadal popełniłaś już wykroczenie.

z tego co wiem nie trzeba wskazywać osób najbliższych , samochód prowadził mąż mojej córki , co mi radzicie zrobić?

Octoman napisał:
Ale ty jesteś sprawcą niepodania informacji, więc przestań zajmować się tym zdjęciem z fotoradaru. Jak im nie podasz miejsca zatrudnienia to popełnisz kolejne wykroczenie.

Możesz podać podstawę prawną?
Bo według mnie podejrzany/obwiniony ma prawo odmówić składania jakichkolwiek wyjaśnień.

Octoman napisał:

Nie popełni żadnego wykroczenia, jeśli tego nie poda, jak skażą to kasacja zgodnie z wyrokiem III KK 116/10 Sądu Najwyższego.

jolka napisał:
Jednocześnie na podstawie art. 65$w kw w zw. art 12$1 ustawy o strażach gminnych wnoszę o wskazanie w ciągu 7 dni miejsca Pani zatrudnienia[/B]
Moim zdaniem doszło do przekroczenia uprawnień, możesz próbować to zgłosić powołując się na wyrok Sygn. akt III KK 116/10 Sądu Najwyższego. Straż gminna ani miejska nie jest uprawniona do ścigania z art. 65 Kodeksu Wykroczeń, art. 5 § 1 pkt 9 k.p.w w związku z art. 17 § 3 k.p.w, nawet przy ujawnieniu tego wykroczenia. W takim wypadku jest to groźba bezprawna ze strony wysyłającego wezwanie funkcjonariusza, więc art. 246 k.k. ?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót