streaming i linkowanie a wyrok TSUE

• Autor wątku Autor wątku vihaister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vihaister

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

czy wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 26.04.17 coś zmienia jeśli chodzi o dotychczasowe linkowanie i streaming? Czy wobec tego orzeczenia oglądanie filmów np. z cda lub wtyczek typu Exodus na Kodi jest lub może stać się zabronione przez prawo w Polsce?

vihaister napisał:
... Czy wobec tego orzeczenia oglądanie filmów ...
Co do zasady zapoznanie się z utworem nie stanowi eksploatacji praw autorskich a zatem nie może dojść przez to do ich naruszenia. Nie myl oglądania z udostępnianiem.

Czyli na ten moment orzeczenie to nic tu nie zmienia i oglądanie streamów filmów/seriali jest w Polsce wciąż legalne. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Nie jest nielegalne.

Czyli mogę zrozumieć, że jeśli nie jest nielegalne to korzystając z serwisów umożliwiających streaming filmów i seriali poprzez ich oglądanie, nie grożą mi żadne kary finansowe lub inne? Przepraszam za być może durne pytania i z góry dziękuję za odpowiedź.

Może spytam w inny sposób, czy oglądanie streamów seriali lub filmów będzie łamaniem prawa?

Odpowiedź już padła.

Dzień dobry.
Mam pytanie związane z linkowaniem w nawiązaniu do ostatnich zamknięć serwisów z linkami. Otóż w czasach studenckich około 2010 roku raz przekopiowałem link do jakiegoś czasopisma (nie pamiętam nawet jakiego, pamiętam tylko, że było anglojęzyczne) z zagranicznego forum na polskie, upload nie był mój, zrobiłem to z czystej ciekawości, czy osoby które wtedy wrzucały swoje linki pod większością, zrobią to też pod czymś zupełnie egzotycznym. Tak się nie stało, link szybko przestał działać, ale zapomniałem o tym i pozostał na stronie. Czy teraz gdyby organy ścigania dobrały się do bazy danych tego forum - o ile z tego powodu przestało działać - czy będę miał jakieś problemy z powodu tego linku?

Powrót