street art a wizerunek

• Autor wątku Autor wątku Suppoi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Suppoi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam:)
Spedzilam kolejna godzine na tym portalu ale nie odszukalam odpowiedzi na moje pytanie.Jesli zdjecie amatorsko-reporterskie w publicznym miejscu zostalo zrobione dzieciom bawiacym sie w parku zaś rodzice nie zaprotestowali robieniu zdjec ich pociechom,a dobrze widzieli osobe robiaca zdjecia,to czy moge takie zdjecie wykorzystac w konkursie?Odszukałam gdzies post ze jesli zdjecie bylo robione w publicznym miejscu tak jak park,starówka to wszystko jest wporzadku,jednak w nastepnym poscie z kolei odszukałam ze kazde zdjecie osoby prywatnej wymaga zgody pisemnej.Jednak wiadomo ze robiac reportaz,to czlowiek nie jest w stanie pytac sie kazdej osoby ktora jest na zdjeciu.Zatem jak to jest?Dziekuje bardzo za wszelka informacje

Witaj,

kwestie rozpowszechniania czyjegoś wizerunku reguluje Art.81. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych". I to wszystko - jeśli nie zachodzi któreś z wyłączeń - pozwolenie na rozpowszechnianie trzeba mieć... Jedyny problem jest taki, że trzeba samemu oceniać w świetle kontekstu oraz kompozycji zdjęcia, czy już mamy do czynienia z pierwszym planem na którym jest rozpowszechniany wizerunek danej osoby, czy to tylko widok ogólny...

Powrót