Strefa Płatnego Parkowania - mandat a obowiązek udokumentowania zdjęciem

• Autor wątku Autor wątku kermu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kermu

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Czy można wnieść skuteczne odwołanie od mandatów nałożonych za parkowanie 5 lat wstecz, jeśli zdarzenie nie zostało udokumentowane zdjęciem ?
Mam wrażenie że ktoś próbuje mnie naciągnąć w co najmniej jednej lokalizacji.

Pozdrawiam
Krzysztof Szwaba

Ustawa o drogach nie wskazuje obowiązku dokumentowania zdjęciami zdarzenia postoju w strefie płatnego parkowania bez uiszczenia opłaty. Jeżeli uchwała rady gminy w sprawie spp przewiduje taki obowiązek, prawdopodobnie można skutecznie wnieść środki prawne. Jeżeli w uchwale też tego nie ma, nie ma podstawy by żądać od zarządcy drogi dokumentowania postoju zdjęciami.
Inną sprawą jest kwestia środka prawnego, bo to nie jest mandat, tylko opłata dodatkowa, odwołanie też nie przysługuje.

Szczegółowe zasady funkcjonowania SPP w Szczecinie (bo tej właśnie strefy dotyczy zdarzenie), reguluje "UCHWAŁA NR XV/411/07 Rady Miasta Szczecin z dnia 19 listopada 2007 r."

W/w uchwała nie obliguje inspektorów w żaden sposób do dokumentowania zdjęciami faktu nie wniesienia opłaty w wyniku czego cały ciężar dowodowy spoczywa na stwierdzeniu w/w faktu przez inspektora SPP. Ponieważ właściciel pojazdu nie otrzymuje powiadomienia o nałożeniu opłaty dodatkowej, gdyż ustawa nie nakłada takiego obowiązku, często w praktyce dowiaduje się o w/w fakcie po .... 5 latach po otrzymaniu upomnienia z żądaniem uregulowania należności.
W związku z powyższym rodzi się pytanie, czy ów właściciel ma jakiekolwiek szanse obrony w sądzie, jeśli stwierdzi że wogóle w danym miejscu nie parkował ? Czy protokół sporządzony przez inspektora SPP jest dowodem niepodważalnym ?

Tak na marginesie wracając do wspomnianej uchwały, widnieje tam zapis:
"§ 6. 1. Opłatę za parkowanie uiszcza się przed rozpoczęciem parkowania poprzez:
1) wykupienie biletu w urządzeniu kasującym przy użyciu monet o nominałach 10 gr, 20 gr, 50 gr, 1 zł, 2 zł, i 5 zł lub karty strefowej;"

Tylko jak z godnie z prawem mam pójść do parkomatu nie rozpoczynając parkowania :-) którym zgodnie z kodeksem drogowym jest :
"Pojęcie postoju zostało zdefiniowane przez ustawę z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (z późn. zm.), w której zgodnie z art. 1 p. 30 postój pojazdu to unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego, trwające dłużej niż 1 minutę."
Czy w takim razie mam podjechać do parkomatu, zatrzymać się na jezdni nie gasząc silnika - kupić bilet ? Tylko wtedy ryzykuję mandat za spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym :-)
Osobiście miałem przypadek że w drodze powrotnej z parkomatu, udało mi się zauważyć inspektora SPP który już okazał zainteresowanie moim autem a z tego co zauważyłem:
Odpowiedzi na interpelacje/zapytania - Urząd Miasta Szczecin
"Nieodosobnione są przypadki wystawienia zawiadomienia z uwagi na brak wykupionego biletu, podczas gdy w momencie wypisywania zawiadomienia kierowca udał się do urządzenia kasującego w celu uiszczenia opłaty za postój." nie był to wyjątek.
Na moje pytanie dlaczego wypisuje mi mandat mimo że poszedłem kupić bilet - odpowiedział że powinienem mu ten fakt (udania się do parkomatu) zgłosić.

Witam, a co zrobic jak na moje odwołanie co do postoju ktory trwał mniej niż minute na co moge powoła swiadkow i jednoczesnie skarge na zachowanie pracownika dostałem odpowiedz iż posiadają zdjęcia jako dowod mojego postoju powyżej 1 min a pracownik ma nienaganną słuzbe więc jest wiarygodny , co dalej moge zrobic ?
Kris

Eeee. Pracownik popatrzył , czy bilet aby nie spadł z deski na podłogę w aucie, wykonał zdjęcie pojazdu, wypisał druczek opłaty, włożył go za wycieraczkę w czasie krótszym niż minuta?
Normalnie ekspresowa służba...

no i tak było ja siedziałem w aucie z zapalonym silnikiem poszeszła babka i zaczeła robić zdjęcia i nawet mandatu nie wypisała bo ja odjechałem , dopiero pożniej się okazało ze mandat był wypisany , no ale co teraz robic jak odżucili moje odwołanie ?

Powrót