Strefa Shengen

• Autor wątku Autor wątku MrówkaMorska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MrówkaMorska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, czy mogę przekroczyć granicę węgierską posiadając tylko legitymacje szkolną bądź książeczkę żeglarką jako dokument tożsamości?

Prosił bym o odpowiedzi pewne a nie zapożyczone z wikipedii

MrówkaMorska napisał:
posiadając tylko legitymacje szkolną bądź książeczkę żeglarką jako dokument tożsamości?
A zgoda rodziców jest? Ile ma pan/pani lat (bo forma czasownikowa wskauzje płeć męska,ale znaczek przy nicku źeńka
MrówkaMorska napisał:
Prosił bym o odpowiedzi pewne a nie zapożyczone z wikipedii
Łeee...bez wikipedii?panie takie rzeczy tylko w erze:evil:

Niestety, tylko wikipedia wie, którą węgierską granicę chcesz przekroczyć... :)

Pablo_11 napisał:
Niestety, tylko wikipedia wie,
Nie wie - szukałem i nic tam nie ma o tym która granice wegier chce przekroczyc uzytkownik/czka MrówkaMorska:D
Ale jak mrówka morska to moze granica tez...morska:o

Ani legitymacja szkolna ani ksiazeczka zeglarska nie sa dokumentami uprawniajacymi do przekraczania granicy panstw Schengen

Ah wszyscy się teraz śmieją z mojego nie jasnego przekazu :confused:
HenRab napisał:
A zgoda rodziców jest? Ile ma pan/pani lat (bo forma czasownikowa wskauzje płeć męska,ale znaczek przy nicku źeńka
Łeee...bez wikipedii?panie takie rzeczy tylko w erze:evil:
:brawo: forma czasownika oraz dedukcja doprowadziły Pana do tego że jestem mężczyzną. Jednak zmylił pana znaczek którego zapomniałem zmienić.
Tak, rodzice pozwalają mi na wyjazd aczkolwiek jestem już pełnoletni
Pablo_11 napisał:
Niestety, tylko wikipedia wie, którą węgierską granicę chcesz przekroczyć... :smile:
Myślałem o granicy Słwacko-węgierskiej,

A teraz na poważnie,
chciałem dowiedzieć się, czy Książeczka Morska jest Dowodem Tożsamości którym mam prawo posłużyć się w strefie Schengen podczas próby wylegitymowania. Niestety nie posiadam paszportu aktualnego a dowód osobisty zaginął.
Wiadomo w praktyce można jechać za granicę bez dokumentów ale grozi to deportacją na koszt podróżującego.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przepraszam,za te drobne zarty.
Dowod osobisty lub paszport.
Ciekawostka:Osobiscie bylem swiadkiem jak SG kontrolowala kilka lat temu busa, ktory mial jechac do DE i facet dal im prawo jazdy a straznik upieral sie,ze nie jest to dokument uprawniajacy do przekroczenia granicy.....i kto mial racje?:o

Ostatnią edycję dokonał moderator:
oczywiscie racje ma straznik SG. Ludziom sie wydaje, ze kazdy dokument ze zdjeciem to "dokument tozsamosci". A tak nie jest. W strefie Schengen sluzby graniczne maja specjalny katalog ze wszystkimi dokumentami tozsamosci uprawniajacymi kazdego panstwa Schengen uprawniajacymi do przekroczenia granicy. I zadnym kraju Schengen prawo jazdy do takich dokumentow nie nalezy

Jeżeli się niczego nie nawywija to prawdopodobieństwo kontroli nie jest duże. Granice praktycznie nie istnieją, i z wyjątkiem wyrywkowych kontroli o dokumenty nikt nie prosi.
Z dwojga złego, już lepiej posługiwać paszportem, który stracił ważność niż jakąś książeczką żeglarską.

Pogodniak napisał:
oczywiscie racje ma straznik SG. Ludziom sie wydaje, ze kazdy dokument ze zdjeciem to "dokument tozsamosci". A tak nie jest. W strefie Schengen sluzby graniczne maja specjalny katalog ze wszystkimi dokumentami tozsamosci uprawniajacymi kazdego panstwa Schengen uprawniajacymi do przekroczenia granicy. I zadnym kraju Schengen prawo jazdy do takich dokumentow nie nalezy

Unijne Prawo jazdy nie jest dokumentem ? Tak pytam z ciekawości bo zaciekawił mnie ten wątek.

Prawo jazdy dokumentem jest, owszem, ale potwierdzającym uprawnienia osoby do kierowania określonymi pojazdami. Prawo jazdy, w przeciwieństwie do dowodu osobistego czy paszportu, nie potwierdza bardzo ważnej informacji o osobie - obywatelstwa. Dlatego nie uprawnia do przekroczenia granicy.

Prawo jazdy jest dokumentem, ale nie jest dokumentem uprawniajacym do przekroczenia granicy. Kazde panstwo reguluje we wlasnym zakresie, co jest dokumentem uprawniajacym do przekraczania granicy, wszystkie sluzby graniczne w Unii Europejskiej maja katalog z oficjalnymi dokumentami uprawniajacymi do przekraczania granicy z kazdego panstwa czlonkowskiego. W Polsce jest to jedynie dowod osobisty lub paszport. I nic wiecej

Powrót