Strona dobre-programy

• Autor wątku Autor wątku gapa33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Proszę was o małą poradę. Ryzykować i olać te ich pisma (tak jak nieszczęśni użytkownicy pobieraczka, którzy ostatecznie szczęścia zaznali dość dużo :-? ) czy podjąć się napisania im maila z tą rezygnacją? I tutaj.. koniecznie chciałabym by ktoś mógł mi ktoś wytłumaczyć co taka wiadomość powinna zawierać?

Nie wiem, jak wiele osób się zarejestrowało na tej stronie, ale pewnie sporo, setki ? Pewnie więcej, na prawdę myślicie, że oni będą szukać wszystkich po IP i wysyłać sądowe pozwy ? Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że to by wyniosło ich więcej niż chcą tej kasy od was wyłudzić. BTW czytałem z jakich powodów osoby rejestrowały się na tej stronie, aby pobrać Flash playera, ludzie serio ? Wpisujecie w google frazę flash player i pierwsza strona to bezpieczna strona producenta, niektórzy ludzie na prawdę rzadko kiedy głowy używają.

Ostatnia edycja:
Sylvia ;)

Variables,
U mnie też nie znaleźliby na dysku nic z ich strony, a chyba na podst. IP również to mogą wywnioskować ;)

mooooże tak i chyba tak ;)

hmm...podsunęłaś mi pomysł:)...ale on nie mnie się dotyczy. Dzięki

Ripper szukam porad, aby innym dzieciom pomóc. Dorośli, cóż są sami sobie winni. Ja też kiedyś dostałam sms-ową nauczkę teraz czytam każdy regulamin.

Ale odpowiedź, jeżeli chodzi o umowy zawierane przez nieletnich już padła. Taka umowa może być wiążąca jedynie w przypadku potwierdzenia przez osobę pełnoletnią. I koniec. Co tu więcej pisać?

Witam serdecznie, chiałem zwrócić uwagę na prostactwo i hipokryzję administratora:
Dość. Żegnam chama. Ban do 13 stycznia 2013 roku.

Zbanowany osobnik został zbanowany za to, że w pewien sposób nazywał pewnych ludzi. Administrator robi to samo, co robiła osoba zbanowana.

Pozdrawiam serdecznie. I życzę wysnucia odpowiednich wniosków.

Ripper napisał:
Ale odpowiedź, jeżeli chodzi o umowy zawierane przez nieletnich już padła. Taka umowa może być wiążąca jedynie w przypadku potwierdzenia przez osobę pełnoletnią. I koniec. Co tu więcej pisać?

Ripper posłuchaj, albo lepiej poczytaj jak Ci wygodniej :) Taka umowa może być wiążąca jedynie w przypadku potwierdzenia przez osobę pełnoletnią i właśnie o to chodzi, że ja jej nie potwierdziłam. Córcia podała więcej lat niż ma, więc gdybym ją zawiozła do prokuratury lub do Arabii Saudyjskiej zobaczyliby małą, drobną dziewczynkę, a mi podejrzewam jak ostrzegano jakimś tam paragrafem wymierzono karę pozbycia wolności od 6miesiecy do 8lat. :) Przecież to już jest śmieszne i chore. To nie jedna pułapka jaka czyha w świecie wirtualnym tylko trzeba mieć oczy szeroko otwarte i czytać, a nasze "maluchy" jeszcze są młode i glupiutkie więc trzeba je ostrzegać.

Ostatnia edycja:
Zbanowany osobnik został zbanowany za to, że w pewien sposób nazywał pewnych ludzi. Administrator robi to samo, co robiła osoba zbanowana.
"Osobnik" został zbanowany za chamskie obrażanie użytkowników, pomimo zwracanych mu uwag.

Variables napisał
nasze "maluchy" jeszcze są młode i glupiutkie

Witam, chciałem oświadczyć iż użytkownik Variables obraża innych poprzez używanie chamskich śłów, takich jakich uzywał użytkownik Klem. (słowo "głupi"), żądam conajmniej ostrzeżenia dla użytkownika Variables.

Też omyłkowo zalogowałem się na stornie dobre-programy.pl jak i wcześniej na pobieraczku. Sprawa wyglada tak, jeśli otrzymujecie pismo zwykłym listem niby z kancelarii prawnej z pozwem sądowym, absolutnie możecie to wyrzucić i nic sobie z tego nie robić. Jak wiadomo pozwy przychodzą listem poleconym i tylko takim. Co do samego zawarcia umowy i działań firmy dobre-programy.pl i analogicznie pobieraczka. Podstawą zawarcia umowy jest wyraz woli każdej ze stron, jest to jedna z podstawowych zasad prawa cywilnego. Te całe konstrukcje odnośnie naruszenia praw majątkowych firmy itp no śmiech na sali (że ta kolokwialnie się wyrażę). Umowa nigdy nie może być zawarta przez milczenie, nawet jak jest tak zapisane w jakimś regulaminie, iż niezgłaszanie zastrzeżeń jest równoznaczne z zawarciem umowy. Umowa może być zawarta tylko przez wyraźny przejaw woli jej zawarcia.
Nie orientuje się niestety czy tego typu umowy prezentowane przez dobre-programy.pl i pobieraczek.pl nie znalazły się już w spisie klauzul niedozwolonych więc tutaj się nie wypowiem. Ale jest jeszcze coś takiego jak ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji bądź ustawa o ochronie konkurencji i konsumenta.
Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji -
Art. 3.
1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest działanie sprzeczne z prawem lub dobrymi obyczajami, jeżeli zagraża lub narusza interes innego przedsiębiorcy lub klienta.
Odwołując się już nawet do tego widać że działania darmowe-programy.pl jest działaniem niezgodnym z dobrymi obyczajami. Dodatkowo sama nazwa serwisu "darmowe"-programy jest nazwą wprowadzającą w błąd. (Czynami nieuczciwej konkurencji są w szczególności: wprowadzające w błąd oznaczenie
przedsiębiorstwa, fałszywe lub oszukańcze oznaczenie pochodzenia geograficznego
towarów albo usług, wprowadzające w błąd oznaczenie towarów lub usług,
naruszenie tajemnicy przedsiębiorstwa, nakłanianie do rozwiązania lub niewykonania)
Art. 5.
Czynem nieuczciwej konkurencji jest takie oznaczenie przedsiębiorstwa, które może
wprowadzić klientów w błąd co do jego tożsamości, przez używanie firmy, nazwy, godła,
skrótu literowego lub innego charakterystycznego symbolu wcześniej używanego, zgodnie
z prawem, do oznaczenia innego przedsiębiorstwa.

Art. 16.
1. Czynem nieuczciwej konkurencji w zakresie reklamy jest w szczególności:
2) reklama wprowadzająca klienta w błąd i mogąca przez to wpłynąć na jego decyzję
co do nabycia towaru lub usługi;
Przepraszam już z góry, że nie przeprowadzam dogłębnych badań i analiz poszczególnych przepisów prawnych i instytucji. Przedstawiłem tylko i wyłącznie ogólniki, ale na ich przykładzie każdy może logicznie wywnioskować, że coś tu jest nie tak. Przedsiębiorstwo dobre-programy.pl nie pozwie nikogo do sądu, po prostu jest to forma zastraszania (o ile się nie mylę któryś przepis prawa karnego o tym mówi). Jeśli znajdę trochę czasu obiecuje rozpracować te przepisy odwołując się do orzeczeń sądowych.
Pozdrawiam.

Czyli najlepiej nic nie robić czy wysłać ten list z odstąpieniem od umowy do Warszawy?

Ostatnia edycja:
Variables,
jaki pomysł?

lavv napisał:
Czyli najlepiej nic nie robić czy wysłać ten list z odstąpieniem od umowy do Warszawy?

Przyłączam się do tego pytania ...

Ciągle to samo... Przeczytajcie cały wątek, milin razy było już mówione, jeśli podałaś prawdziwe dane to powinnaś wysłać, jeśli podałaś fałszywe wyślij mailem.

Przeczytałem wszystkie strony tego postu od 1-20 i jak widać przyjaciele, moderatorzy, administratorzy tego forum z wyjątkiem Ripper'a mają jedno stanowisko nie czytałeś zaakceptowałeś regulamin i basta. To wiedzą młodzi w większości ludkowie, ale nie takiej odpowiedzi i pomocy oczekują. Zastanawiam się czy w/w dokładnie przeczytali ten regulamin:
§ 1. Postanowienia ogólne
3.Usługodawcą usług realizowanych na podstawie niniejszego regulaminu jest spółka G&G Ltd. z siedzibą w Ras Al Khaimah, RAKIA Amenity Center wieża numer 1, piętro 12, Zjednoczone Emiraty Arabskie (zwana „Usługodawcą”), z przedstawicielstwem na Polskę w Warszawie przy ul. Postępu 15c.
W jednej z wypowiedzi w/w odpowiadają "że mają przedstawicielstwo", podają dane firmy (jak już ktoś z wypowiadających się firma wirtualna nie mająca biura) Na tym forum już kiedyś opisywano sprawę pewnej biznseswooman z Jeleniej, która miała identyczne biuro w podobnym procederze we Wrocławiu i zainteresowała się nią jak i wspólnikami policja z Wrocławia.
Pytam jakiej firmy jak wyżej w cytowanym punkcie z regulaminu w ZEA jakaś tam wieża bez ulicy i kodu, a może tak jakaś identyfikacja w naszym kraju jest to NIP i REGON. Przedstawicielstwo na Polskę z nazwą ??, czy w przypadku firm z poza UE jak firm w Polsce nie maja zastosowania i nie są wymagane:
ustawa z dnia 4 marca 2010 r. o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. Nr 47, poz. 278 ).
art. 10
1. Usługodawca, przed zawarciem umowy w formie pisemnej, a w przypadku braku pisemnej umowy – przed rozpoczęciem świadczenia usługi, jest obowiązany, w sposób jednoznaczny, podać usługobiorcy, o ile posiada, następujące informacje:
1) firmę, adres siedziby albo adres miejsca zamieszkania i głównego miejsca wykonywania działalności;
2) organ rejestrowy i numer w rejestrze, w którym usługodawca jest zarejestrowany jako przedsiębiorca albo numer w ewidencji działalności gospodarczej;
3) adres poczty elektronicznej lub inne dane umożliwiające bezpośredni kontakt z usługodawcą;
4) wskazanie organu, który wydał certyfikat, koncesję, zezwolenie, zgodę, licencję lub dokonał wpisu do rejestru albo wydał inny dokument uprawniający usługodawcę do świadczenia usługi;

3. Informacje, o których mowa w ust. 1 i 2, usługodawca jest obowiązany udostępnić w sposób zapewniający zapoznanie się przez usługobiorcę z tymi informacjami, w szczególności:
1) w miejscu, w którym świadczona jest usługa;
2) w miejscu zawarcia umowy;
3) na swojej stronie internetowej;
Ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002, Dz.U. z 2002 roku, Nr 144, poz. 1204;
Rozdział 2
Obowiązki usługodawcy świadczącego usługi drogą elektroniczną
art. 5

1. Usługodawca podaje, w sposób wyraźny, jednoznaczny i bezpośrednio dostępny poprzez system teleinformatyczny, którym posługuje się usługobiorca, informacje podstawowe określone w ust. 2-5.
2. Usługodawca podaje:
1) adresy elektroniczne,
2) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę lub firmę oraz siedzibę i adres.

3. Jeżeli usługodawcą jest przedsiębiorca, podaje on również informacje dotyczące właściwego zezwolenia i organu zezwalającego, w razie gdy świadczenie usługi wymaga, na podstawie odrębnych przepisów, takiego zezwolenia.

4. Przepis ust. 3 nie narusza obowiązku określonego w art. 21 pkt 2 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 173, poz. 1807).

5. Jeżeli usługodawcą jest osoba fizyczna, której prawo do wykonywania zawodu jest uzależnione od spełnienia określonych w odrębnych ustawach wymagań, podaje również:
1) w przypadku ustanowienia pełnomocnika, jego imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo jego nazwę lub firmę oraz siedzibę i adres,
2) samorząd zawodowy, do którego należy,
3) tytuł zawodowy, którego używa, oraz państwo, w którym został on przyznany,
4) numer w rejestrze publicznym, do którego jest wpisany wraz ze wskazaniem nazwy rejestru i organu prowadzącego rejestr,
5) informację o istnieniu właściwych dla danego zawodu zasad etyki zawodowej oraz o sposobie dostępu do tych zasad.
Firma z ZEA ma w Polsce przedstawicielstwo ?? a czy przedstawiciel z poza UE mają prawo do podejmowania i wykonywania działalności gospodarczej na terenie Polski, a może nie: Obywatele państw spoza Unii Europejskiej - Yourpoland.pl - Polskie obywatelstwo, Polski paszport, Legalizacja pobytu
W regulaminie nie znajdziemy nr. NIP, ktoś powie podają w przesłanej proforma, tak ale jak już ktoś na forum sygnalizował podany NIP EU nie jest aktywny:
Potwierdzenie numeru VAT (VIES)
Nie, numer VAT nieaktywny
Państwo Członkowskie MT
Numer VAT MT EU470000491
Data zapytania 2012/07/14 19:41:56
Ten fakt może skutkować próbą wyłudzenia podatku VAT.
Jak słusznie zasygnalizował:
Ripper
To, co mi nie pasowało w tych listach od nich, to uzależnianie wystawienia faktury (tej właściwej) od dokonania wpłaty przez użytkownika - nie znam się na księgowości, ale z mojego doświadczenia wynika, że kolejność jest raczej odwrotna - wystawiana jest faktura i na jej podstawie dokonywana płatność/ Ale, jak piszę, to nie moja domena, więc nie chcę mieszać.
Dlaczego nie FV tylko proforma ponieważ od każdej FV konieczne jest odprowadzenie podatku (ciekawe gdzie do urzędu skarbowego na na Cyprze gdzie NIP jest nieaktywny) od proforma nie (ciekawe czy ktoś kto już zapłacił otrzymał FV ??), jeżeli ktoś zdecyduje się zapłacić warto poprosić o FV, nie można wymagać płatności na podstawie proformy.
W związku z tym informujemy, iż zostaliśmy zmuszeni do wystąpienia przeciwko Panu na drogę postępowania sądowego, którego zamierzonym efektem będzie uzyskanie sądowego nakazu zapłaty opatrzonego klauzulą wykonalności.
:grin: który Sąd zdecyduje się na wydanie nakazu zapłaty na podstawie proforma :!::!:

Kolejna sprawa to wielokrotnie cytowana na forum korespondencja elektroniczna z wezwaniem do zapłaty, przedsądowe wezwania do zapłaty, dlaczego nie korespondencja wysłana pocztą jak czynią to kancelarie prawne, proforma z którą się zapoznałem ma numer 5 cyfrowy więc wiadomo dlaczego korespondencja elektroniczna, koszty i jeszcze raz koszty i to nie małe.
Kolejna sprawa to treść i konstrukcja tejże korespondencji, jak słusznie zauważył:
Ripper
Dodatkowa informacja: Widziałem, w którymś z cytowanych mailu od portalu informację o grożącej użytkownikowi w razie nie wniesienia opłaty odpowiedzialności karnej. Taka groźba może stanowić groźbę bezprawną, która sama w sobie jest przestępstwem.
Nie tylko, czy przypadkiem każda kolejna korespondencja elektroniczna nie jest skonstruowana aby wpłynąć na wyobraźnie usługobiorcy i skłonić do zapłacenia przesłanej proformy. Czy tak niska opłata te z nie jest celowo ustalona aby nikomu nie przyszło do głowy pomyśleć o sprzeciwie wniesionym do sądu, każdy ma do tego prawo ale o tym nie poucza się w korespondencji elektronicznej tylko co usługobiorca musi i co mu grozi.
Reasumując choć można opisać wiele :roza: w tej sprawie jak widać przyjaciele, moderatorzy, administratorzy tego forum nie doszukują się nieprawidłowości w regulaminie, nie widzą że Firma z ZEA jest osobą prawną świadczącą usługi elektroniczne poza terytorium Unii Europejskiej (cytat z proforma), domena zarejestrowana na Cyprze, na Cyprze też nieaktualny NIP EU, wirtualne biuro w Warszawie.
Do czasu jak znajdą się "usługobiorcy", którzy będą płacić (proszę nie odbierać tego jak namawianie do nie płacenia, każdy decyduje sam) to proceder będzie opłacalny dla tego pokroju firm. Jak dla mnie ktoś powinien zainteresować się tym procederem, a może jakiś organ z urzędu.

Ostatnia edycja:
wainfobroker nie ktoś a Prezes UOKiK'u powinien się tym zainteresować .... Co do poprzednich pytań, olejcie sprawe, nic nie wysyłajcie po co macie tracić pieniądze. Od tej umowy nie musicie odstępować bo jej nie podjeliście (brak wyraźnej woli zawarcia umowy)

Ripper napisał:
@Klem, @nomnes
Uczciwy przedsiębiorca stara się o to, by klienci byli zadowoleni z jego usług. Uczciwy przedsiębiorca nie konstruuje swojej oferty tak, żeby klienci czuli się "wkręceni" w umowę z nim - bez względu na to, czy można to potem zrzucić na karb ich niedbalstwa, czy nie.

(...)

To może wyjaśnię moje poprzednie intencje: nie chodziło mi o wskazywanie, że d-p.pl działają "prawidłowo", nie chodziło mi aby wskazać, że d-p.pl nie są tu niczemu winne, a użytkownicy wykazują się bezmyślnością.

Chodziło mi raczej o to, aby po pierwsze podważyć nieprawdziwe stwierdzenia a przez to wskazać, że problem leży gdzie indziej - nie po stronie "nieuczciwego" serwisu, ale po stronie osób, które się na niego nabierają.

Jeśli te osoby uświadomiłyby sobie dlaczego to wszystko się stało, będą od tego momentu bezpieczniejsze w dalszym surfowaniu po internecie. Czegoś się nauczą i następnym razem się zastanowią.

Teraz wszyscy nagminnie używają kalki w swoim myśleniu: "serwis jest beee, jest oszustem i nas oszukał, a my niczemu nie jesteśmy winni".
Taki skrót myślowy powoduje, że próbę przeniesienia odpowiedzialności za swoje czynny na co coś czego nie było oraz próbę usprawiedliwienia swoich czynów. Jest to niebezpieczne. Usprawiedliwienie samego siebie sprawi, że w przyszłości nie zwrócą uwagi przy podobnej próbie naciągactwa i znowu popełnią błąd, i znowu będą siebie usprawiedliwiać, i znowu to kogo innego nazwą oszustem...

Wainfobroker, Klos,
Chyba nie wszystko do końca rozumiem, bo prawo to nie moja działka, ale z grubsza już pojmuję i nie zamierzam zawracać sobie głowy pisaneim czegokolwiek.

Nomnes,
Jestem zdania, że nie ma sensu bawić się w psychologiczne zagadki. Masz troszkę racji, ale ja odstaję od Twojego założenia. Mianowicie, wyciągnęłam wnioski z błędu, jakim była rejestracja na forum d-p - a mimo wszystko uważam ich za oszustów - bowiem w mniejszym lub WIĘKSZYM stopniu zataili przed klientem najważniejsze informacje.
I tak, jestem pewna, że wnioski wyciągnęłam - olałam już wiele reklam z rzekomymi wygranymi 'podaj swój nr tel a wyślemy Ci kod na bon zakupowy" ;)

Dziękuję pomocnym forumowiczom!

Ja również wyciągnąłem wnioski, ale według mnie to nie o to chodzi. Jest mnóstwo pytań odnośnie tej pseudo (w moim mniemaniu) firmy i dlatego ta dyskusja się tak bardzo ciągnie.
Warto zadać pytanie w takim razie, w którym momencie najlepiej jest wpłacić pieniądze? Odpowiednim momentem będzie otrzymanie sądowego wezwania do zapłaty? Oczywiście chodzi mi o wezwanie wysłane listem poleconym.

Użytkownik00038 napisał:
...postu od 1-20 i jak widać przyjaciele, moderatorzy, administratorzy tego forum z wyjątkiem Ripper'a mają jedno stanowisko nie czytałeś zaakceptowałeś regulamin i basta.

...w tej sprawie jak widać przyjaciele, moderatorzy, administratorzy tego forum nie doszukują się nieprawidłowości w regulaminie...
Tak dla jasności.
Ja również nie podważam w żaden sposób ważności i prawidłowości regulaminu, chociażby z tej prostej przyczyny, że go nie miałem okazji dokładnie przestudiować - Kaspersky jakiś czas temu zablokował mi dostęp do strony dobre-programy, twierdząc, że wyłudza ona informacje. Nie zamierzam się z nim wykłócać.
Ja jedynie zwracam uwagę na możliwości, jakie daje polskie prawo konsumentowi w kwestii odstąpienia od zawartej na odległość (w tym wypadku bardzo dużą) umowy oraz kiedy taka umowa może być uznana za ważną i wiążącą.

administratorzy tego forum z wyjątkiem Ripper'a mają jedno stanowisko
??? Nie przypominam sobie. aby administratorzy forum prawnego zajmowali stanowisko w sprawie regulaminu "dobrych programów". Nie czytałem go i nie mam zamiaru czytać :) Więc nie mogę się na jego temat wypowiadać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót