Strona fanów programu telewizyjnego

• Autor wątku Autor wątku pozytywny123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pozytywny123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć,

bardzo lubię jeden z programów lecących w jednej z polskiej TV. W celu dodatkowej rozrywki, sprawdzenia się czy może (choć wątpię) ewentualnego zarobku z reklam, chciałbym założyć witrynę informacyjną/forum i pewnie dodatkowo stronę na FB czy Twitterze na temat tego programu. Takie miejsce gdzie inni zainteresowani tym programem mogliby poczytać newsy na temat tego programu, zobaczyć co się wydarzyło w odcinkach, może popisać w komentarzach czy na forum swoje opinie.

Tu zaczęły pojawiać się moje wątpliwości. Nie za bardzo znam się na prawie, więc jeśli niektóre pytania będą błahe to wybaczcie. Czy użycie nazwy tego programu w nazwie domeny/strony jest w porządku? Wykorzystanie logo tego programu u siebie bez zmian bądź jakimś dopiskiem, np. "fanklub"? Czy mogę np. wstawić czasem zrzut ekranu jakiegoś momentu odcinka na stronę? Albo napisać dokładny cytat słów, które są tam wypowiadane? Coś w rodzaju takiej relacji z odcinków może. Samo wideo to już pewnie nie bardzo, wiadomo i tego nie chcę robić.

Moje wątpliwości pojawiły się stąd, że takim sposobem traciła będzie główna strona tego programu. Oglądalność to raczej wątpię, no ale po prostu ludzie wchodząc do mnie mogliby dowiedzieć się wielu rzeczy z tych odcinków. Czy wszystkie opisane powyżej rzeczy będą legalne? Mogę spokojnie używać nazw, logo, wizerunków osób tam występujących itd. u siebie na stronie? Macie jakieś wskazówki co wolno a czego nie prowadząc taki fanpage? Chciałbym po prostu zrobić coś ciekawego i nie narażać się nikomu :) Może lepiej zapytać tv czy mogę taki fanpage w postaci strony zrobić/uzyskać jakąś zgodzę?

Zawsze na korzystanie z cudzych utworów niezbędna jest odpowiednia zgoda uprawnionego, dotyczy to również znaków towarowych.

PS.
Zapoznaj się z prawem cytatu, tu masz krótkie omówienie: Prawo cytatu

Dzięki za odpowiedź, dużo tego muszę przyznać. Jeśli więc zrobię na stronie artykuł, w którym umieszczę tylko jakiś krótki dialog to teoretycznie nie będzie to legalne, bo nie ma niczego poza tym dialogiem? To samo jeżeli np. wstawię zrzut ekranu prezentujący daną scenę w programie i podpiszę ją krótko, że na niej ktoś coś tam robi, to też nie będzie legalne bez jakiejś całości utworu (o ile w ogóle artykuł jest utworem)?

Już logo nie ma problemu mogę sobie darować, ale chciałbym np. użyć samej nazwy, bez identyfikacji wizualnej w jakiej jest prezentowana w programie. To też nie będzie zgodne z prawem? Znak towarowy o ile się orientuję musi zostać zarejestrowany, czy mogę gdzieś sprawdzić, jakoś łatwo wyszukać czy dane logo/nazwa programu jest zarejestrowana jako taki znak?

1. Nie będzie;
2. Też nie.

Odpowiednie bazy są dostępne na stronie Urzędu Patentowego.

Powrót