Strona fanowska

• Autor wątku Autor wątku Tails
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tails

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam państwa, otóż potrzebuję waszej pomocy co do praw autorskich. Otóż chciałbym założyć fanowską stronę o niebieskim jeżu Sonicu. Mam wątpliwości do tego czy mogę używać oficjalnych dóbr firmy SEGA. Otóż w internecie nie widziałem żadnych wskazówek z tej firmy, ale w internecie widać wyraźnie, że firma wspiera twórców stron fanowskich, prac artystycznych czy filmów na YouTubie i ich chwali za dobrze zrobioną pracę. Otóż gdybym taką stronę założył, zrobiłbym sam tła z użyciem tych oficjalnych postaci i parę tam innych obrazków by to wszystko ładnie wyglądało, żadnych reklam bym nie wyświetlał i żadnych korzyści materialnych bym z tego nie czerpał to czy mogę być oskarżony o łamanie praw autorskich używając tych oficjalnych postaci w tłach i wiedząc, że SEGA (właściciel tych postaci i prac) nie kara za takie czyny. Powiadomiłbym firmę, że zakładam taką stronę i w razie niejasności czy problemów pokierowałbym się ich poleceniami. Jestem w 100% pewien, że właściciel nie pozwie mnie o łamanie praw autorskich bo popiera takie działania, ale czy policja nie pytając się czy firma się zgadza na takie działania i podpierając się, że zezwolenia na piśmie od SEGI nie mam czy policja może mnie oskarżyć o takie łamanie praw autorskich.

Tails napisał:
... Powiadomiłbym firmę, że zakładam taką stronę i w razie niejasności czy problemów pokierowałbym się ich poleceniami. ...
Zacznij od tego.
Tails napisał:
... Jestem w 100% pewien, że właściciel nie pozwie mnie o łamanie praw autorskich ...
Zachowaj ją na inne okazje, najpierw uzyskaj odpowiednie zezwolenie.

Powrót