Strona firmowa a RODO

• Autor wątku Autor wątku Bitoto1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bitoto1

Użytkownik
Odpowiedzi
97
witam,

posiadam stronę firmową na której jest moje portfolio a także formularz kontaktowy dla potencjalnych klientów, którzy chcą zamówić oglądane usługi (tylko klienci B2B). Na stronie mam Google Analytics, a także wtyczkę FB do like'owania artykułów - jest o tym w polityce prywatności. Będzie też tzw. pixel FB do retargetowania reklamy do osób, które weszły na stronę.

Jak z wymogami RODO w przypadku tej strony?

Mam też bloga na którym sprzedaję artykuły sponsorowane (też tylko firmom). Nie zbieram danych, maili itd. Też standardowe kody google i FB. Czy tu wystarczy info o cookie jak powszechnie robi się teraz, czy muszę "wynająć sztab prawników"?

będę wdzięczny za podpowiedzi

Z tego co sie orientowalem to jezeli uzywasz GA, pixel fb itp. to musisz poinformowac odwiedzajacych Twoja strone o profilowaniu i do czego dokladnie bedziesz to wykorzystywac.

Jezeli masz formualrz kontaktowy to juz przetwarzasz dane osobowe (jezeli wymagasz np podania maila) i powinienes wdrozyc wszystkie procedury wymagane przy ochronie takich danych plus poinformowac o tym uzytkownikow. Bo uzytkownik ma prawo zazadac np calkowitego usuniecia swoich danych w tym maili (prawo do bycia zapomnianym).

Dobrze też zamieścić pola o tym, że użytkownik zgadza się na przetwarzanie danych, w przypadku zbierania maili.

RODO nie reguluje kwestii cookies. Nie ma tu mowy o profilowaniu w rozumieniu RODO.

Bitoto1 napisał:
Jak z wymogami RODO w przypadku tej strony?
Zadaj konkretne pytanie.

Mlody87k napisał:
Z tego co sie orientowalem to jezeli uzywasz GA, pixel fb itp. to musisz poinformowac odwiedzajacych Twoja strone o profilowaniu i do czego dokladnie bedziesz to wykorzystywac.

Jezeli masz formualrz kontaktowy to juz przetwarzasz dane osobowe (jezeli wymagasz np podania maila) i powinienes wdrozyc wszystkie procedury wymagane przy ochronie takich danych plus poinformowac o tym uzytkownikow. Bo uzytkownik ma prawo zazadac np calkowitego usuniecia swoich danych w tym maili (prawo do bycia zapomnianym).

A jak to jest, jeśli usunę formularz a zostawię możliwość kontaktu przez maila - czyli podam adres mailowy w zakładce kontakt?

Bitoto1 napisał:
A jak to jest, jeśli usunę formularz a zostawię możliwość kontaktu przez maila - czyli podam adres mailowy w zakładce kontakt?
Z punktu widzenia przepisów o ochronie danych osobowych niczego to nie zmienia.

jeszcze jedno pytanie w tym temacie. Tym razem nie o stronę firmową.
Jak pisałe mam działalność gospodarczą od kilku miesięcy, ale od kilku lat prowadzę też bloga na temat podrózy.
Czy na blogu mogę pozostać "anonimowy". Tzn. czy muszę w zakładce kontakt podać adres firmy - czyli de facto moje dane osobowe i adres zamieszkania który jest ten sam co adres "prowadzenia działalnosci"?

Bitoto1 napisał:
jeszcze jedno pytanie w tym temacie. Tym razem nie o stronę firmową.
Jak pisałe mam działalność gospodarczą od kilku miesięcy, ale od kilku lat prowadzę też bloga na temat podrózy.
Czy na blogu mogę pozostać "anonimowy". Tzn. czy muszę w zakładce kontakt podać adres firmy - czyli de facto moje dane osobowe i adres zamieszkania który jest ten sam co adres "prowadzenia działalnosci"?

RODO nie reguluje takich kwestii. To o co pytasz uregulowane jest w uśude, która jest po części implementacją dyrektywy 2002/58/WE, a dyrektywa ta zmieniana jest właśnie poprzez tzw. dyrektywę ePrivacy.

Mogę prosić kogoś jeszcze o odpowiedź w bardziej zrozumiałej dla nie-prawnika formie?

Powrót