Strona internetowa, RODO, a osoba prywatna

• Autor wątku Autor wątku Forien
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Forien

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

jestem osobą prywatną, nie posiadam na ten moment działalności gospodarczej. Chcę utworzyć fanowski serwis internetowy.
  • Użytkownicy w domyśle mogą się rejestrować (podobnie jak tu na forum) za pomocą "nazwy uzytkownika" (nick), adresu e-mail oraz hasła.
  • Użytkownicy będą mogli dodawać treści do serwisu na licencjach Creative Commons i podobnych (w skrócie - fanowskie dodatki do gier fabularnych)
  • Serwis prawdopodobnie będzie posiadać reklamy i/lub odnośnik do zewnętrznego serwisu oferującego dotacje (nie będą one w żadnym stopniu przetwarzane po mojej stronie)
  • Docelowo nie spodziewam się, aby serwis miał więcej niż kilkuset, może tysiąca użytkowników.

1. Czy to już wymaga ode mnie pisania rozległych regulaminów, polityki prywatności, całej tej papierkowej roboty z RODO itd?
  2. Nie chcę podawać tak kompletnie publicznie mojego imienia i nazwiska wraz z pełnym adresem pocztowym. O ile wiem z RODO jest to wymagane. Czy to prawda, i czy jest jakaś opcja, abym nie musiał podawać swojego prawdziwego adresu? (imię i nazwisko to pół biedy, adres mnie tu odstrasza)
  3. Jeśli pkt 1 nie wymaga ode mnie regulaminów itd, to czy utworzenie opcji "logowanie z facebookiem" podczas gdy nie dochodzi po mojej stronie do przetwarzania żadnych danych poza adresem e-mail wymaga ode mnie regulaminów

Przygarnę wszelkie porady prawne dotyczące działania takiego serwisu, z jakimi obowiązkami i kosztami (innymi niż serwer+domena) może się to wiązać. Z góry ogromnie dziękuję.

Dwa podstawowe tematy: Ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczna oraz definicja danych osobowych.

Powrót