Strona Internetowa z MENU lokalnych lokali gastronomicznych

• Autor wątku Autor wątku golima
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

golima

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam

Chciałbym utworzyć stronę internetową na której umieścił bym MENU lokalnych lokali gastronomicznych. Ja to wygląda prawnie? Czy mogę takie rzeczy legalnie umieścić na własnej stronie, czy też potrzeba zgody właścicieli tych lokali?

golima napisał:
... Chciałbym utworzyć stronę internetową na której umieścił bym MENU lokalnych lokali gastronomicznych. ...
Może więcej szczegółów?
Jeśli umieścisz menu bez zgody będzie to bezprawne rozpowszechnianie cudzego utworu, umieszczając samą treść też może dojść do takiego faktu. W zależności od okoliczności sama treść może zostać potraktowana jako baza danych chroniona przez Ustawę o ochronie baz danych.

LeszsekS napisał:
Może więcej szczegółów?
Jeśli umieścisz menu bez zgody będzie to bezprawne rozpowszechnianie cudzego utworu, umieszczając samą treść też może dojść do takiego faktu. W zależności od okoliczności sama treść może zostać potraktowana jako baza danych chroniona przez Ustawę o ochronie baz danych.

Czyli innymi słowy musiałbym mieć zgodę od każdego lokalu gastronomicznego na upublicznienie ich menu na mojej stronie, ewentualne użycie ich loga lokalu jako odnośnik do menu.
Ogólnie ma to być prosta strona, na głównej kwadraty z logiem lokalu, po wejściu pokazuje się nazwa lokalu adres godziny otwarcia oraz zdjęcia bądź rozpiska ich menu wraz z cennikiem, informacje o kosztach dostawy itp.
Po boku w panelach będę chciał umieścić jakieś banery reklamowe.

Powrót