Strona internetowa z prezentacją fotografii

• Autor wątku Autor wątku AAndrzej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AAndrzej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam takie pytanie czy mogę zgodnie z polskim prawem wykonać niniejszą rzecz:

- Stronę internetową na której będą zamieszczone zdjęcia aparatów fotograficznych różnych marek, a źródłem będą strony producentów ale również fotografie znalezione w sklepach internetowych...

Czy coś takiego jest zgodne z prawem ??

jeśli nei Pana fotografia to na jej wykorzystanie musi Pan posiadać zgodę fotografów, czyli autorów tych zdjęć.

A jeśli te zdjęcia są dostępnie "publicznie" tzn. każdy sklep internetowy, osoby na allegro itd. z nich korzystają ?? Czy coś takiego - czyli zamieszczanie zdjęć z nazwą produktu w celach informacyjnych, dla producenta nie jest darmową reklamą ??

Czy zapis na stronie o tym, że treści (zdjęcia) są prezentowane w celach informacyjnych, natomiast, że są własnością ich autorów... ??

To ze fotka jest dostepna publicznie nie znaczy ze mozna ja uzyc do wlasnych celow.

[cytat="drzemik"]To ze fotka jest dostepna publicznie nie znaczy ze mozna ja uzyc do wlasnych celow.[/cytat]

Rozumiem, że do użycia fogtorgrafi do celów komercyjnych (zarobkowy) trzeba mieć zgodę/pozwolenie autora...
Ale czy do celów nie komercyjnych (nie zarobkowych) a jedynie prezentacyjnych/informacyjnych i stwarzania darmowej reklamy komuś też trzeba mieć jego zgodę ??

Nie tylko do celów komercyjnych, a do celów publicznych. Tzn. możesz korzystać z fotografii dla własnego użytku, np powiesić sobie w domu na ścianie. W Pana przypadku potrzebna jest zgoda.
Nie jest potrzebne również aby był podpis zastrzegający użycie, bo ochrona jest z mocy. Takie info zakazowe było konieczne na podstawie ustawy z 1926 roku, teraz mamy z 1994 ;)

Powrót