Strona internetowa

• Autor wątku Autor wątku Adrianos13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrianos13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam mam 16 lat założylem sobie strone na darmowej domenie pod nazwa niby moja wymaignowana firma cybernetix . firma ta nie istnieje i nie istniala stworzylem ta strone dla zabawy . A o 22 dzis dzwoni do mnie policja z katowic , ze posiadam firme nieoplacona i nie zarejestrowana . Powiedzialem im bo pytali sie o siedzibe tej firmy ze jej nie ma tylko ja dla zabawy wymyslilem . Policjant mówil mi aby usunac ta strone wiec usunąlem- nie chce miec doczynienia z lamaniem prawa. Policjant powiedzial ze mam byc w poniedzialek w domu bo przyjadą - mialem tam zakladke wypożyczalnia gier/programow/sprzetów . Chce zaznaczyc ze nie mam polowy tych gier , ta strona dla zabawy byla . Mam gry jesli o to chodzi same orginaly , czasami oczywiscie koledze pozycze - jak normalny czlowiek . Co mnie moze czekać
, u mnie nic nie znajda bo nic takiego w rzeczywistosci nie ma , Jakie dzialania w tym kierunku moge zrobic i co mówi prawo o takim czym . Jestem typowym nastolatkiem skąd mialem wiedziec ze tak nie wolno ?

Już Ty dobrze wiedziałeś że nie wolno.
Co do firmy, zakładanie firmy "dla jaj" mogło kogoś narazić na koszty więc byłbyś obciązony tymi kosztami + koszty odszkodowania za straty moralne.

Co do wypożyczalni gier/programow/sprzetów. Kasz potwierdzenie kupna praw autorskich do tych rzeczy?? Jeśli nie to możesz być pociągnięty do odpowiedzialności.

E tam.

Kogo na koszty? Samo wpisanie firmy w formularz? Jeżeli hosting był darmowy dla wszystkich?

I jakie straty moralne??? Co to za wymysły?

Jeżeli posiadane przez Ciebie egzemplarze programów są oryginalne to wszystko OK - nie ma przepisu, który by osobie fizycznej nakazywał przechowywanie dowodów księgowych. Ponownie bajanie pana didżeja.

Co do samego wypożyczania oprogramowania, to jest ono z zasady nielegalne. Więc jeżeli prowadziłeś takie działania, to tu może być problem. Jest to rozpowszechnienie utworu bez zgody podmiotu uprawnionego, czyli czyn zagrożony nawet karą odsiadki do lat 3 - art. 116 UstPrAut.

Jeżeli nie miałeś faktycznego zamiaru czynić tak nieładnych rzeczy ;) to musisz to ładnie powiedzieć i uzasadnić. Czyli być wiarygodnym dla stróżów prawa.

UWAGA - Stróże ci dostają łapówki tfu! nagrody od producentów/sprzedawców oprogramowania za tropienie i wsadzanie takich jak ty, więc bym uważał.

Powrót