Strona internetowa

• Autor wątku Autor wątku qr4k3n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qr4k3n

Witam. Czy jako właściciel domeny jestem zobowiązany do umieszczenia na stronie regulaminu i moich danych osobowych? W końcu to świadczenie e-uslug. Na stronie treści mógłbym umieszczać tylko ja. Czy mógłbym dostać kare za brak takich informacji? Załóżmy ze ktoś ma do mnie roszczenia gdyż uzywam jego zdjęć, nie może się ze mną skontaktować więc zgłasza to na policje a firma hostingowa udziela informacji kto jest wlascicelem. Czy wtedy ktoś może mieć do mnie pretensje iz nie podalem swoich danych ?

qr4k3n napisał:
... Czy jako właściciel domeny ...
Bycie abonentem domeny nie oznacza automatycznie świadczenia usług drogą elektroniczną. Nie każda strona internetowa świadczy takie usługi.

LeszsekS napisał:
Bycie abonentem domeny nie oznacza automatycznie świadczenia usług drogą elektroniczną. Nie każda strona internetowa świadczy takie usługi.

Według ustawy to kazde przesyłanie danych na żądanie usługobiorcy jest świadczeniem usług droga elektroniczną. Mówie tu o sytuacji w której oprócz posiadania domeny prowadze na niej jakiś serwis z informacjami czy bloga.

qr4k3n napisał:
... to kazde przesyłanie danych na żądanie usługobiorcy ...
Na indywidualne żądanie. Blog, strona informacyjna nie jest świadczeniem usługi drogą elektroniczną, form dyskusyjne już na przykład jest.

LeszsekS napisał:
Na indywidualne żądanie. Blog, strona informacyjna nie jest świadczeniem usługi drogą elektroniczną, form dyskusyjne już na przykład jest.

Dzięki za info ale mógłbys trochę rozjaśnić bo chyba nie za bardzo rozumiem. Chodzi o to, że te dane na żądanie mają być ukierunkowane tylko do odbiorcy który właśnie żąda a nie publiczne? Np. Chce założyć konto i strona mi to oferuje i obsługuje mnie indywidualnie, przetwarza moje dane. Jeśli dobrze rozumiem, to właściciel stosuje regulamin aby zabezpieczyć się przed pozwami od użytkowników? Np. Trzeba wyraźnie wyrazić zgodne na przetwarzanie danych czy otrzymywanie reklam. Jedyne co mnie interesuje to czy można prowadzić bezkarnie takie forum bez regulaminu i czy nie łamie to ustawy. Pomijając pozwy od użytkowników czy Policja odkrywając taki serwis może coś zrobić?

qr4k3n napisał:
... Jedyne co mnie interesuje to czy można prowadzić bezkarnie takie forum bez regulaminu i czy nie łamie to ustawy. ...
Łamie.
qr4k3n napisał:
... czy Policja odkrywając taki serwis może coś zrobić?
Może przekazać informację na przykład do UOKiK, który podejmie stosowne kroki.

LeszsekS napisał:
Łamie.
Może przekazać informację na przykład do UOKiK, który podejmie stosowne kroki.

a czy na serwerze gry na ktorym zaklada sie konto tez ma być regulamin wraz w moimi danymi? Wiem, ze takie kontrole i kary są raczej nierealne w takich przypadkach :D lecz jestem ciekawy co wynika z prawa. Dziwne byłoby też, aby odpowiednie instytucje kupowały specjalnie grę aby zobaczyć tą usługę ;] Z drugiej strony denerwuje mnie taka niepewność. Możesz mi wyjaśnić gdzie jest granica obowiązku, albo czy w ogóle jest?

LeszsekS napisał:
Tam, gdzie to określa ustawa.

"Art. 3. Przepisów ustawy nie stosuje się do:

2) używania poczty elektronicznej lub innego równorzędnego środka komunikacji elektronicznej między osobami fizycznymi, w celach osobistych niezwiązanych z prowadzoną przez te osoby, chociażby ubocznie, działalnością zarobkową lub wykonywanym przez nie zawodem;"

Czy z tego art. wynika, ze jeśli nie zarabiam, to przepisy ustawy mnie nie dotyczą?

Nie rozumiesz co czytasz. Napisz konkretnie jakiego rodzaju prowadzisz działalność internetową.

LeszsekS napisał:
Nie rozumiesz co czytasz. Napisz konkretnie jakiego rodzaju prowadzisz działalność internetową.

Załóżmy, ze wykupilem sobie serwer gry na jakimś hostingu i może na ten serwer wejść każdy, zarejestrować się i grac. Granie jest bezpłatnie a ja płace za serwer hostingowi. Czy to nie podchodzi pod cele osobiste? Granie z kolegami czy coś?

qr4k3n napisał:
... na ten serwer wejść każdy, zarejestrować się i grac. ...
Jest to świadczenie usługi drogą elektroniczną ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

LeszsekS napisał:
Jest to świadczenie usługi drogą elektroniczną ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

Hm, czyli większość ludzi zajmujący się takim czymś nie obchodzi czy maja regulamin w którym są informacje wymagane przez ustawę a nie typu: "nie oszukuj bo ban" łamie ustawę. Wyczytalem ze uokik daje grzywny maks 10% dochodu takiej uslugi wiec chyba im to zwisa, choćby też przez to iż taki serwer jest raczej niewidoczny dla organów. Dobrze myślę?

qr4k3n napisał:
... Dobrze myślę?
Jeśli myślisz o świadomym łamaniu prawa to źle myślisz. Pamiętaj też, że nieznajomość prawa nie chroni przed odpowiedzialnością.

LeszsekS napisał:
Jeśli myślisz o świadomym łamaniu prawa to źle myślisz. Pamiętaj też, że nieznajomość prawa nie chroni przed odpowiedzialnością.

Heh w końcu to tylko wykroczenie i w dodatku praktycznie niewykrywalne. Trochę mnie zmieszales dlatego gdy będę zakładał w celach zarobkowych taki serwer bezwzględnie pójdę do prawnika który wszystko przygotuje i wytlumaczy xD. Nie chce mi się też wierzyc, ze grajac z kolegami na swoim oplaconym serwerze jestem usługodawcą i mam jakies obowiązki wobec nich a nie na luzie bez formalności.

LeszsekS napisał:
Twoja wiara nie ma tutaj znaczenia.

Wiem, że nie ma znaczenia, lecz mówię tutaj o mojej wierze w słuszność twojej interpretacji tej ustawy w stosunku do przypadku przeze mnie opisanego. Zresztą, na pytanie mi odpowiedziałeś - łamie. Podejrzewam, iż jest to łamanie w stylu nie wpisane znalezionego 5 zł do PITu.

qr4k3n napisał:
... Podejrzewam, iż jest to łamanie w stylu nie wpisane znalezionego 5 zł do PITu.
Kłopoty na pewno zaczną się wtedy gdy któryś z usługobiorców zacznie mieć roszczenia, a to już może być za późno na uzupełnienie wymaganych prawem informacji.

LeszsekS napisał:
Kłopoty na pewno zaczną się wtedy gdy któryś z usługobiorców zacznie mieć roszczenia, a to już może być za późno na uzupełnienie wymaganych prawem informacji.

To że udostepniam na danym porcie swojego IP serwer gry, nie znaczy ze chcę, aby ktoś obcy się z nim łaczył. W ustawie pisze, ze w celach osobistych nie stosuje się przepisów ustawy a granie z kolegami jest chyba równorzędne z komunikacja elektroniczna. Nie mam wpływu na to czy ktoś obcy łączy sie z moim serwerem i życzy sobie usługi grania. Jakim prawem może on mi coś zarzucić?

LeszsekS napisał:

usługodawca – osobę fizyczną, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, która prowadząc, chociażby ubocznie, działalność zarobkową lub zawodową świadczy usługi drogą elektroniczną;

Nie jestem usługodawcą, jeśli nie prowadze działalności zarobkowej

Powrót