Strona - portfolio

• Autor wątku Autor wątku Lirdoner
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak. Pod względem prawa autorskiego wszytko jest w porządku.

To nie podchodzi pod tematykę "Prawo autorskie".

Według mnie powinniście mieć zarejestrowaną działalność i/lub zmienić treść strony - używacie takich określeń jak: zespół, usługi, oferta, klient np. "W zakładce oferta, prezentujemy pełen zakres naszych usług jakie świadczymy klientom." - może nie bezpośrednio, ale w mimo wszystko, treść strony może wywoływać obraz Waszej działalności jako firmy = treść może wprowadzać w błąd (moim zdaniem wprowadza).

Poza tym jeżeli Wasza działalność jest zarobkowa, usługowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły to mieścicie się w definicji - Działalność Gospodarcza (Art. 2. ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej).

Pozdrawiam :cool:

Czyli zmiana treści nie wystarczy?
Od czasu do czasu jak dostaniemy jakieś zlecenie to kasę zarobimy ale nie jest to jakiś majątek

Nie widziałem w jakim dziale mam napisać ten temat, ten wydawał mi się najlepszy, jeżeli jest zły to przepraszam

W ustawie nie została podana stawka dochodu, od którego jesteś zobowiązany zarejestrować działalność gospodarczą jest ona określona następująco:
Przepis prawny:
USTAWA z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej

Art. 2.
Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.

Tylko, że my nie zarabiamy np. co miesiąc 1000zł
Może być tak, że przez miesiąc zarobimy 20zł a przez drugi miesiąc nic

Czy to raczej nie ma nic do rzeczy?
Jeżeli nie ma no to trudno, zamkniemy stronę

Lirdoner możecie pomyśleć o robieniu usług na umowę zlecenie.

Chodzi o to w jaki sposób świadczycie usługi, a świadczycie je w sposób ciągły, licząc na klientów i stały zarobek - przecież dochodu nikt nie zagwarantuje, nie da się. Możecie wykonywać pracę na zasadzie zlecenia lub umowy o dzieło. W takim wypadku treść na stronie powinna jasno o tym świadczyć.

Hmm... czyli jak zmienię treść na stronie i dodam że na każde zlecenie musi być podpisana umowa o dzieło wszystko powinno być w porządku tak?

Żeby potem nie było problemów z urzędem skarbowym

Nie przesadzajmy, taka działalność, zwłaszcza amatorów wypada raz na jakiś czas, nie jest zarobkowaniem ciągłym. Spokojnie możecie rozliczać się na umowę o dzieło (nie zlecenia). Ja działam na tej samej zasadzie, nie zawodowo, lecz hobbystycznie (link w podpisie).

Lirdoner napisał:
Hmm... czyli jak zmienię treść na stronie i dodam że na każde zlecenie musi być podpisana umowa o dzieło wszystko powinno być w porządku tak?
tak, jako twórcy możecie tak robić. Tylko, nie chodzi o zmianę zapisu na stronie, a o rzeczywisty sposób świadczenia waszych usług. Po prostu musicie wtedy zawierać umowy o dzieło. Popatrz też np. tam http://forumprawne.org/prawo-autorskie/153920-tworzenie-stron-internetowych-aspekty-prawne.html.

Powrót