strona postępowania....?wyrok NSA

• Autor wątku Autor wątku jolantaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jolantaa

Użytkownik
Odpowiedzi
310
Złożyłam w Powiatowym Inspektoracie Budowlanym prośbę o kontrolę stanu technicznego budynku, w którym wynajmuję od gminy mieszkanie komunalne. W odpowiedzi dostałam pismo, cytuję: "jest prowadzone postępowanie wyjaśniające, jednak o wynikach nie będzie Pani powiadamiana, gdyż stroną postępowania jest wyłącznie właściciel nieruchomości i jej zarządca / wyrok NSA 04.07.07 sygn. akt II OSK 999/06 /. " Skąd więc będę wiedziała, czy rzeczywiście cokolwiek jest robione? Cieknie dach, woda stoi w piwnicy, palą się aluminiowe przewody elektryczne itp.... Dla mnie to sformułowanie, że nie będę powiadomiona - jest kuriozalne. Co Wy na to?

Bo nie jest Pani właścicielem mieszkania - nie będzie Pani stroną. O wyniki postępowania proszę pytać u właściciela.;)

Właścicielem jest gmina, która oczywiście jak ognia unika jakichkolwiek wydatków czyli nic nie remontują od lat. niczego się od nich nie dowiem. Co jeszcze mogę zrobić?

Proszę zwrócić się do PINB o uznanie Pani za stronę i wykazać, że ma Pani interes prawny. Trzeba napisać np., że stan budynku stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa osób i mienia, itp.

Trzeba jednak mieć na uwadze to, że PINB to jedna wielka szajka, co udowodnił niedawno NIK.

Można także zwrócić się do organizacji społecznej, ażeby wniosła o dopuszczenie do udziału w postępowaniu na prawach strony (musi tylko to uzasadnić swoimi celami statutowymi, np. ochrona praw lokatorów)

Powrót