Strona w necie

• Autor wątku Autor wątku adrian588
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrian588

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam! podobny temat już był:) ale też chodzi mi o zdjęcia w necie na stronie internetowej! jak jest klauzula ze nie ponosi sie odpowiedzialnosci za umieszczone foto? a pozatym chodzi mi o zdjecia budynkow.. czy jak umieszcze zdjecie czyjegos domu zrobione np podczas prejaźdzki autem to co wtedy? i czy ja odpowiadam za zdjecia dodane prez innych? Prosze o szybka odpowiedz. A gdy znajde zdjecie jakiegos domu w necie i chce je zamiescic na swojej stronie to co moge zrobic zeby mnie nie posadzono o plagiat albo wykozystywanie czyjegos wizerusnku?

Witaj, trochę ten twój post jest chaotyczny. Możesz to jeszcze raz spokojniej napisać. Chodzi o zdjęcia na twojej stronie osobistej, czy też na stronie typu forum czy portal społecznościowy? Jesteś adminem?

Witam! tak jestem adminem. Strony jeszcze nie ma w necie! A chodzi o strone coś tak jak demotywatory czy coś. Że kaśdy może dodać foto. I np. jest zdjęcie jakiegoś budynku np. Pałac kultury... albo np. zdjęcie czyjegoś domu zrobione gdzieś tam w mieście i wrzucone... Takie zdjęcia są też np. na koszmary architektury.. Skro na innych stronach są to chyba jakoś można ? Tak? a kolejna rzecz: znalazłem fajne zdjęcie w necie czy moge je skopiować i wkleić na swoją stronę? widze że czasami inni mają zdjęcna typowo skądś przeklejone.. albo co zrobić kto mi udowodni że to jego zdjęcie a nie moje?

adrian588 napisał:
Witam! tak jestem adminem. Strony jeszcze nie ma w necie! A chodzi o stronę coś tak jak demotywatory czy coś. Że każdy może dodać foto. I np. jest zdjęcie jakiegoś budynku np. Pałac kultury... albo np. zdjęcie czyjegoś domu zrobione gdzieś tam w mieście i wrzucone... Takie zdjęcia są też np. na koszmary architektury.. Skoro na innych stronach są to chyba jakoś można ? Tak?
W takim przypadku, za umieszczanie zdjęć i ewentualne naruszenia prawa z tym związane (autorskiego, cywilnego, etc...) odpowiadają użytkownicy je zamieszczający. Jest to warunkowe wyłączenie odpowiedzialności usługodawcy / właściciela strony z tytułu Art.14. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/138381-ustawa-z-dnia-18-lipca-2002-r-o-swiadczeniu-uslug-droga-elektroniczna.html. Wyłączenie to jest warunkowe, do momentu otrzymania wiarygodnego powiadomieniu admina / właściciela strony o dokonanym naruszeniu prawa. Dalej to już decyzja admina.

Wypada napisać dobry regulamin korzystania z takiego serwisu. Poszukaj w dziale Nowe technologie - tam było sporo podobnych tematów o regulaminach i ogólnie o odpowiedzialności adminów.
znalazłem fajne zdjęcie w necie czy mogę je skopiować i wkleić na swoją stronę?
w ogólności zdjęcia posiadają charakter utworów, czyli posiadają ochronę prawno - autorską (Art.1. http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp)), a więc na korzystanie z nich (rozpowszechnianie na stronie internetowej) w ogólności powinno się posiadać zgodę właściciela praw autorskich. Chyba, że:
  • korzystamy z prawa do wykorzystania utworów chronionych bez konieczności uzyskiwania zgody właścicieli praw autorskich do nich - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html - a w szczególności Art.29. upaipp. Ale tu trzeba decyzję podjąć samemu, bo w razie czego trzeba ją obronić w sądzie.
    .​
  • korzystamy ze zdjęć, których autorzy udostępniają je (np. poprzez różne portale - galerie) innym użytkownikom Internetu. Ale tu też trzeba uważać, zwykle można korzystać z takiego zdjęcia czy innego utworu tylko do momentu, kiedy jest ono prezentowane w danej galerii. Zasady korzystania z takich zdjęć opisywane są w Regulaminach korzystania z takich portali igalerii...

Dzięki bardzo:) Czyli jeśli jest dobrze regulamin napisany to nie ponosi odpowiedzialności admin tylko użytkownicy, chyba że ktoś zgłosi to do admina to wtedy ma prawo usunąść..:]

Powrót