Strona WWW i przekazanie praw

• Autor wątku Autor wątku frank_frank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

frank_frank

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Wykonałem dla stowarzyszenia, którego jestem członkiem stronę internetową. Nie podpisywaliśmy żadnej umowy. Moja praca jest/była hobbystyczna. Nigdy nie otrzymałem żadnego wynagrodzenia za pracę przy stronie. Prowadzę tę stronę do dzisiaj, domenę rejestrowałem ja, jednak stowarzyszenie za nią płaci. Ja płacę za hosting z prywatnych pieniędzy, piszę artykuły. Wszystko w porozumieniu "na słowo" z zarządem. Jednak teraz zarząd się zmienił i moje pytanie: czy ja mam obowiązek przekazać stronę stowarzyszeniu, czy muszę przekazać prawa, kod i dostęp do treści?. Ponieważ zaszły pewne zgrzyty pomiędzy nami nie mam ochoty na przekazanie strony stowarzyszeniu. Po prostu chcę wyłączyć stronę, ewentualnie uzyskać wynagrodzenie.

Ostatnia edycja:
frank_frank napisał:
... czy ja mam obowiązek przekazać stronę stowarzyszeniu, czy muszę przekazać prawa, kod i dostęp do treści?. ...
Nie, nie. Nic nie musisz

frank_frank napisał:
... przekazanie strony?
Co przez to rozumiesz?

Zawsze masz prawo do wynagrodzenia zarówno z tytułu przeniesienia praw autorskich majątkowych jak i udzielenia licencji na korzystanie. Na tę chwilę korzystają na podstawie licencji domniemanej.

LeszsekS napisał:
Co przez to rozumiesz?

Faktycznie nie doprecyzowałem. Chcę, jeśli zapłacą - przekazać/sprzedać (nie jestem fachowcem nie wiem jak to nazwać ;) )(wszystkie pliki strony i cały kod aby to oni już zajmowali się hostingiem itd.)
Jeśli nie zapłacą chcę stronę po prostu wyłączyć. Aby przynajmniej nie ponosić kosztów związanych z hostingiem.
To miałem na myśli mówiąc przekazać. Po prostu nie mam już ochoty się zajmować stroną, ale również nie chcę przekazać tego w formie darowizny. :-x

[edit] nie znałem pojęcia "licencja domniemana". Teraz już znam i nieco mam jaśniej w głowie.
Dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
frank_frank napisał:
... Chcę, jeśli zapłacą - przekazać/sprzedać (nie jestem fachowcem nie wiem jak to nazwać ;) )(wszystkie pliki strony i cały kod aby to oni już zajmowali się hostingiem itd.) ...
Przenieść autorskie prawa majątkowe, niezbędna umowa w formie pisemnej ze wszystkimi regulacjami wymaganymi Ustawą.
frank_frank napisał:
... Jeśli nie zapłacą chcę stronę po prostu wyłączyć. ...