Strona www. wzorowanie się jest naruszeniem praw ?

• Autor wątku Autor wątku Shee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie.
Mam w planach stworzenie strony internetowej , poświęconej aktorce. Bardzo spodobał mi się szablon strony głównej Kasia Skrzynecka - oficjalny serwis internetowy
Gdy tworzyłam narazie amatorski szablon na stronę moją , wzorowałam się bardzo na tej stronie głównej . Zdjęcie , obok tło i napis , a na dole menu . Na pierwszy rzut oka strona główna wygląda identycznie (wiadomo inne imię i inne zdjecie oraz napisy wszystkie inne w menu) . Czy gdybym stworzyła tę stronę główną wzorując się na stronie K.Skrzyneckiej naruszam jakieś prawa autorskie ? Nie wiem czy można to nazwać skopiowaniem , ponieważ wszystkie elementy graficzne tworzą od początku sama , w innych rozmiarach , kolorach . Pomysł jednak jest ten sam.
Zamieściłabym tutaj szkic mojej strony ,żeby można było porównać,ale nie mam narazie wykupionych praw do zdjecia ,które miałoby znaleźć się w tym szablonie... więc nie chciałabym już tutaj naruszyć praw jakichkolwiek...
pozdrawiam i z góry dziękuję za wyjaśnienie dot. tej sprawy.

Zacząć należy od tego, że pomysł nie jest objęty ochroną praw autorskich. Jeśli podobny jest tylko układ to nie widzę tu jakiegoś naruszenia, inspirowanie się cudzym dziełem jest dozwolone. Strona główna K.S. nie jest zresztą pod względem układu jakoś szczególnie twórcza. Bez porównania trudno jednak powiedzieć coś konkretnie.

Hm.. mogłabym tutaj pokazać szkic tego mojego ... tylko czy to też nie będzie jakieś naruszenie.. bo jest tam zdjecie ,na które narazie nie mam praw.. ?

Powrót