Strona WWW - zmiana grafiki

• Autor wątku Autor wątku m3ss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m3ss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
wiem, że temat był poruszany wielokrotnie, niestety nie znalazłem takiego przypadku jak ten który zaraz opiszę. Zrobiłem stronę dla firmy X, bez podpisania umowy (co było oczywistym błędem). Firma X zapłaciła za stronę i wszystko było OK. Niestety niedawno firma X zaczęła zmieniać grafikę (wygląd) strony WWW - efekt jest taki, że wygląda strasznie. W stopce strony jest jest informacja o autorze strony, czyli o mnie. Właściciel firmy X powiedział, że mam udowodnić im, że dostałem zgodę na umieszczenie informacji o autorze w stopce strony a co za tym idzie, że mam do tego prawa autorskie.Pytanie jest następujące: czy mogę jakoś wyegzekwować od firmy X, przywrócenie strony do pierwotnej wersji lub wykupienie ode mnie praw autorskich. Jak twórca stron WWW, nie mogę pozwolić, aby taka strona była sygnowana moim nazwiskiem, bo wygląda strasznie :roll: Z góry dziękuję za zainteresowanie.

Witaj, pewnie już nie raz roztrząsaliśmy tu takie tematy, tyle tylko, że w kilku odrębnych wątkach... ;)
Zrobiłem stronę dla firmy X, bez podpisania umowy (co było oczywistym błędem). Firma X zapłaciła za stronę i wszystko było OK.
to znaczy, umowa o dzieło jak najbardziej była, tyle, że ustna. I jak widać, dobrze się zakończyła - albowiem zamawiający ukontentowany został, a wykonawca otrzymał zapewne swoje wynagrodzenie. Ale są również i konsekwencje takiego stanu rzeczy.
Ponieważ umowa nie była pisemna, to znaczy, że nie nastąpiło przeniesienie majątkowych praw autorskich do dzieła na zamawiającego (odpowiednio Art. 52. i 53. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - dalej zwanej upaipp), a więc jesteś posiadaczem wszystkich praw autorskich do wykonanego dzieła (czyli strony www), zaś przekazując egzemplarz tego dzieła (czyli kopię strony www) zamawiającemu udzieliłeś mu tylko domyślnej licencji na wykorzystanie tej strony w Internecie. I, jeśli nie mieliście innych ustaleń (również ustnych), tylko w Internecie.
Właściciel firmy X powiedział, że mam udowodnić im, że dostałem zgodę na umieszczenie informacji o autorze w stopce strony a co za tym idzie, że mam do tego prawa autorskie.
hm, powiedzmy, że zamawiający nie do końca rozumie istotę prawa autorskiego, albowiem to autor ma prawo do podpisywania swojego dzieła swoim nazwiskiem - Art. 16. upaipp. Obowiązkiem zamawiającego więc było podpisanie strony nazwiskiem autora. Chyba, że strony ustaliłyby inaczej.
Niestety niedawno firma X zaczęła zmieniać grafikę (wygląd) strony WWW - efekt jest taki, że wygląda strasznie.
Autor dzieła ma prawo do jego integralności i nienaruszalności formy i treści - Art.16. upaipp. Jeśli więc osoba wykorzystująca dzieło dokonała jego modyfikacji, a następnie rozpowszechniania bez zgody autora, to mogła tym samym naruszyć osobiste prawa autorskie, jak i prawo autora do zezwalania na realizację prawa zależnego do utworu - Art.2. upaipp. O ile oczywiście strony w momencie realizacji umowy nie ustaliły inaczej.

A więc możliwości są następujące - upaipp:

- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78. [odpowiedzialność cywilna za naruszenie integralności utworu]

- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 78. do 80. [odpowiedzialność cywilna za naruszenie praw do zezwalania na realizację praw zależnych]

- Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. do 123.

Jest jeszcze Art.56. upaipp. który mówi o możliwości wypowiedzenia licencji w przypadku naruszenia istotnych interesów twórczych autora...

i przeczytaj ten wątek http://forumprawne.org/prawo-autorskie/102008-nielegalna-emisja-mojego-filmu-pomocy.html

_chris_ bardzo dziękuję za błyskawiczną i rzeczową odpowiedź:brawo:

Powrót