Strona www znanej osoby

• Autor wątku Autor wątku usas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

usas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Czy mogę zrobić stronę www znanej publicznej osoby (aktorki) ze zdjęciami, filmami, wywiadami, biografią itp, bez jej zgody? mam taką stronę i grożono mi mailami że niby aktorka się nie zgadza na moją stronę ponieważ ma własną oficjalną (tyle że jest mniej popularna od mojej) i jeśli nie usunę strony to mnie dopadną i zrobią krzywdę

Pozdrawiam

Dopadną i zrobią krzywdę? Co ma Pan namyśli?

Zrobić Pan może, pod warunkiem, że nie będzie Pan tam naruszał jej dóbr osobistych. Być może ona uznała, że jej dobra zostały naruszone. Pytanie też, czy materiały które Pan tam wykorzystuje, czy ma Pan do nich prawa.. wywiady, zdjęcia, filmy etc.?

Ktoś za pośrednictwem maila podający się za osobę w imieniu aktorki groził mi pobiciem, potem żądał mojego numeru telefonu, zdjęcia brałem z portali oraz google images podając źródło.

Ostatnia edycja:
123agusia napisał:
witam! Mam pytanie : na jakiej podstawie jest wystawiany list gończy i czy i w jakim czasie jest on publikowany w internecie???
Nie wtryniaj sie komus do tematu, skoro Twoje pytanie jest zupelnie o czyms innym!

usas napisał:
Ktoś za pośrednictwem maila podający się za osobę w imieniu aktorki groził mi pobiciem, potem żądał mojego numeru telefonu, zdjęcia brałem z portali oraz google images podając źródło.
Do tych zdjec nie masz praw. Ich wlasciciel ma prawo zadac od Ciebie ich usuniecia oraz odszkodowania.

A takie groźby są karalne. Nie masz obowiazku podawać mu swoich danych i tego bym nie robił. Jeśli ktoś naruszył czyjeś prawa majątkowe to nie straszy się pobiciem tylko jak już pozewm sądowym w sprawie cywilnej.
Nie masz prawa do tych zdjęć, wątpie też abyś zamieścił je na swoim portalu zgodnie z prawem - dlatego najlepiej będzie je usunąć - co nie wyłącza oczywiście Twojej odpowiedzialności za czas przez który te zdjęcia na Twojej stronie się znajdowyły.

Ostatnia edycja:
Powrót