Strona z filmami online

• Autor wątku Autor wątku Piotrek3x3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrek3x3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Wiem, że już było wiele podobnych tematów, jednak nigdzie nie ma konkretnej odpowiedzi... A więc czy serwisy z filmami online wraz z krótkimi opisami i zdj. okładki filmu, posiadającymi filmy np. z megavideo są legalne?

Strony nie mają tych filmów na swoim serwerze, jedynie link do nich z megavideo, które je udostępnia...Czy wystarczy zezwoilic uzytkownikom portalu na mozliwosc dodawania filmow i w regulaminie i stopce dodac : "Administracja strona.pl nie podpisuje sie pod zadnymi materialami zamieszczonymi przez uzytkownikow i zrzeka sie z odpowiedzialnosci prawnej w zwiazku z zamieszczonymi przez uzytkownikow materialami." oraz "Serwis strona.pl służy do indeksowania linków powszechnie dostępnych w internecie. Żadne pliki chronione prawem autorskim nie znajdują się na naszym serwerze." Oczywiscie wszystkie filmy beda moderowane przez administratora serwisu i nie legalne tresci usuwane. Jezeli nie to co jeszcze należy zrobic, aby taki serwis był w pełni legalny?

Jeśli jest to nie legalne więc cała ta lista stron - ciach jest nie zgodna z prawem? To dlaczego większosc z nich istnieje juz kilka lat w sieci i nikt sie do nich nie przyczepi?

Co grozi osobie prowadzacy taki serwis, czy zostaje jakoś uprzedzona o jego zamknięciu lub usunięciu nie legalnych tresci, czy od razu jest karana?

Proszę o konkretną odpowiedź...

Pozdrawiam!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jest to absolutnie nielegalne.

ADministrator zazwyczaj dostaje zawiadomienie o nielegalnej treści, ale zalezy to tez od charakteru strony i jego zaangażowani - czy on sam dodaje czy userzy, etc. Odpowiedzialność może być zarówno cywilna jak i karna - art. 79, 116 ustawy z mojej sygnaturki.

To dlaczego wszystkie te strony "legalnie działają", niektóre już kilka lat, jeszcze nikt się nimi nie zainteresował?

To nie do mnie pytanie. Tylko do policji, prokuratury, dystrybutorów..

Powrót