Strona z konkursami, a osoba fizyczna?

• Autor wątku Autor wątku mzk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mzk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Chciałbym założyć stronę internetową, na której np. co 100 wysłany SMS wygrywałby przykładowo doładowanie o wart. 25zł

Przykład takiej strony: KONKURSY. Wygraj,wygrać pieniądze,samochód,auto,wycieczkę.Konkurs sms

Czy jako osoba fizyczna mógłbym taką stronę prowadzić i rozliczać się bez kłopotów z US?

Widzialem kilka takich stron prowadzonych przez ludzi bez działalności gosp., ale nie jestem do końca pewny, czy jest to w pełni legalne.

Proszę o pomoc, dziękuję i pozdrawiam

To nie jest gra losowa, wygrywa określony użytkownik.
Możesz zrobić :)

Witam,

jeśli SMS-y byłyby płatne, to dla mnie w takim przypadku byłaby to normalna działalność gospodarcza.

Jeżeli korzystasz np. z dotpay, to ten system ciebie rozlicza jako całkowity podmiot, ty tylko promujesz ich produkty, jesteś pracownikiem. Osoba fizyczna może założyc taką strone bez rozliczania podatkowego bo taki został zaplacony

Muszę cię zmartwić, taka gra jest grą losową, może dla ciebie nie jest, ale dla graczy na pewno. Gracz nie ma pewności że wygra, wygrana nie zależy od niego od jego wiedzy, lecz od przypadku (albo będzie tym 100 albo nie - czyli przypadek). Wiem bo pytałem się prawnika w prof. kancelarii prawnej o to samo, i powiedział mi że na 99% to gra losowa, ale najlepiej złożyć wniosek u ministra finansów i wtedy masz 100% pewność, w innym razie mogą cię czekać wysokie kary.
Jako dowód podam stronę otoloto.pl która prawuje się w sądzie, o to że jej działalność nie jest grą losową. Otoloto losuje tylko te liczby których użytkownicy nie wybrali, czyli teoretycznie nie jest to gra losowa. Jednak ostatnio minister finansów uznał grę za liczbową i czekają ich poważne konsekwencje.

Ostatnia edycja:
Powrót