Strona z kuponami,promocjami

• Autor wątku Autor wątku Exille
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Exille

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, Jako że chcę prowadzić stronę z kuponami,rabatami rodzi się pytanie czy jeśli będę sam szukał okazji,rabatów to czy mogę je wprowadzać na swoją stronę? Czy mogę używać np. loga McDonald jeśli będzie akurat promocja na cole?

Exille napisał:
... czy mogę je wprowadzać na swoją stronę? ...
Opisywać cudzą promocję możesz, kopiować na swoja stronę tylko za zgodą uprawnionego.
Exille napisał:
... Czy mogę używać np. loga McDonald jeśli będzie akurat promocja na cole?
Za zgodą uprawnionego.

LeszsekS napisał:
Opisywać cudzą promocję możesz, kopiować na swoja stronę tylko za zgodą uprawnionego.
Za zgodą uprawnionego.

Dziękuję za odpowiedź.

Tak dla pewności że wszystko rozumiem, a nie chciał bym się w coś wkopać z powodu pomysłu na stronę.

Czyli zakładając że, strona hosingowa ogłasza publicznie 40% zniżki po wpisaniu odpowiedniego kodu.

Więc mogę dodać wpis na swojej stronie o danej promocji, dodać "własny" nie kopiowany opis i użyć loga które ma 80px na 40px bez zgody danej marki/firmy? Czy muszę mieć pozwolenie?

Exille napisał:
... użyć loga które ma 80px na 40px bez zgody danej marki/firmy? ...
Gdzie wyczytałeś podobną bzdurę :?: Musisz mieć zgodę uprawnionego nie zależnie od wielkości :!:

LeszsekS napisał:
Gdzie wyczytałeś podobną bzdurę :?: Musisz mieć zgodę uprawnionego nie zależnie od wielkości :!:

Oglądałem filmik na YT. Prawnika który opowiadał przypadek z marką BMW i kobietą która prowadziła komis samochodowy czy coś w tym stylu. I kobieta dostała pismo z zakazem używania marki bmw ponieważ na jej stronie ich logo było dominujące. I ten prawnik mówił że można użyć na stronie czyjeś logo jeśli nie jest większością tej strony. Nie wiem czy do bzdury czy nie, czy prawnik był prawdziwy czy też nie.

Ale znalazłem inne rozwiązanie, przy którym chyba nie muszę się martwić bo zapisałem się do programu tradedoubler gdzie jest ponad 100 najp. marek/firm i oni sami udostępniają kupony.

W każdym razie Dzięki za pomoc.

Exille napisał:
... kobietą która prowadziła komis samochodowy czy coś w tym stylu. ...
To jest zupełnie inna kategoria:
Przepis prawny:
Art. 156.
[Ograniczenie prawa zakazywania korzystania ze znaku towarowego]

1. Prawo ochronne na znak towarowy nie daje uprawnionemu prawa zakazywania używania przez inne osoby w obrocie:
...
3) zarejestrowanego oznaczenia lub oznaczenia podobnego, jeżeli jest to konieczne dla wskazania przeznaczenia towaru, zwłaszcza gdy chodzi o oferowane części zamienne, akcesoria lub usługi; ...
Prawo własności przemysłowej.

Powrót