Strona z muzyką

• Autor wątku Autor wątku xramzes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xramzes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Chciałbym założyć serwis muzyczny, z którego użytkownicy mogli by tworzyć swoje playlisty z komercyjnymi utworami w celu ich słuchania bądź umieszczenia ich na swoich stronach internetowych/blogach. Dodatkowo miałby możliwość ściągnięcia wybranej muzyki. -Samo w sobie wiem, że jest to raczej nielegalne...

Skrypt sam w sobie byłby prosty. Na serwerze nie były by przechowywane żadne z utworów. Pliki muzyczne były by jedynie linkowane z internetu. Np. takich stron jak wrzuta.pl (jest sporo podobnych serwisów na całym świecie). I każda próba ściągnięcia danego utworu odwoływała by się właśnie do tego typu serwisów.

Moje pytanie jest jedno. Czy taka forma prowadzenia strony była by legalna? Z jednej strony to nie ja udostępniam pliku muzyczne chronione prawem autorskim a tylko udostępniam do nich linki. Czy ewentualne pozwy o piractwo nie powinny być kierowane do administratorów serwisów z których ściągane są pliki muzyczne? Co mi może za prowadzenie takiej strony grozić? Oczywiście podkreślam, że pliki chronione nie znajdują się na moim serwerze tylko na serwerach administrowanych przez innych. Strona była by jedynie czymś w rodzaju wyszukiwarki.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

1. Nie.
2. Nie tylko.
3. Trzykrotność stosownego wynagrodzenia (cywilnie); grzywna, ograniczenie wolności lub pozbawienie wolności do lat 2., w przypadku korzyści majątkowej pozbawienie wolności do lat 3 (karnie).

Właśnie chciałbym aby pliki muzyczne były pobierane z serwisów takich jak wrzuta.pl. Nawet znalazłem w internecie komercyjny skrypt, który umożliwia tego typu działania. To raczej administracja tych serwisów powinna być odpowiedzialna o te pliki (a raczej osoby, które świadomie je zamieściły). Nawet jeśli zamieścił bym informacje, że wyszukiwarka nie ma na celu wykorzystywania jej w sposób niezgodny z prawem i jest oparta o legalne serwisy typu wrzuta.pl. Oraz informacja, że żaden z plików muzycznych nie znajduje się na serwerze strony?

Podobna strona znajduje się pod adresem http://www.musicxposure.nl/

...oczywiście pragnę podkreślić, że nie wszystkie zamieszczone tam pliki są nielegalne i objęte prawami autorskimi.

Tak generalnie to rozpowszechnianie treści objętych prawem autorskim to pojęcie szersze od umieszczenia pliku.

A to zależy czy:
1) treść zależna jest w jakikolwiek sposób od administratora strony,
2) administrator tylko udostępnia narzędzie techniczne do korzystania przez użytkowników z sieciowych zasobów, o których nie ma pojęcia,
3) administrator udostępnia przestrzeń na przechowanie danych, nie kontrolując treści.

Pierwszy przypadek jest jasny, dwa pozostałe są uregulowane tutaj (ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną):

Art. 12. 1. Nie ponosi odpowiedzialności za przekazywane dane ten, kto transmitując dane:
1) nie jest inicjatorem transmisji,
2) nie wybiera odbiorcy danych oraz
3) nie usuwa albo nie modyfikuje danych będących przedmiotem transmisji.
2. Wyłączenie odpowiedzialności, o którym mowa w ust. 1, obejmuje także automatyczne i krótkotrwałe pośrednie przechowywanie transmitowanych danych, jeżeli działanie to ma wyłącznie na celu przeprowadzenie transmisji, a dane nie są przechowywane dłużej, niż jest to w zwykłych warunkach konieczne dla zrealizowania transmisji.

Art. 13. 1. Nie ponosi odpowiedzialności za przechowywane dane ten, kto transmitując dane oraz zapewniając automatyczne i krótkotrwałe pośrednie przechowywanie tych danych w celu przyspieszenia ponownego dostępu do nich na żądanie innego podmiotu:
1) nie usuwa albo nie modyfikuje danych,
2) posługuje się uznanymi i stosowanymi zwykle w tego rodzaju działalności technikami informatycznymi określającymi parametry techniczne dostępu do danych i ich aktualizowania oraz
3) nie zakłóca posługiwania się technikami informatycznymi uznanymi i stosowanymi zwykle w tego rodzaju działalności w zakresie zbierania informacji o korzystaniu ze zgromadzonych danych.
2. Nie ponosi odpowiedzialności za przechowywane dane ten, kto przy zachowaniu warunków, o których mowa w ust. 1, niezwłocznie usunie dane albo uniemożliwi dostęp do przechowywanych danych, gdy uzyska wiadomość, że dane zostały usunięte z początkowego źródła transmisji lub dostęp do nich został uniemożliwiony, albo gdy sąd lub inny właściwy organ nakazał usunięcie danych lub uniemożliwienie do nich dostępu.

Art. 14. 1. Nie ponosi odpowiedzialności za przechowywane dane ten, kto udostępniając zasoby systemu teleinformatycznego w celu przechowywania danych przez usługobiorcę nie wie o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności, a w razie otrzymania urzędowego zawiadomienia lub uzyskania wiarygodnej wiadomości o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności niezwłocznie uniemożliwi dostęp do tych danych.
2. Usługodawca, który otrzymał urzędowe zawiadomienie o bezprawnym charakterze przechowywanych danych dostarczonych przez usługobiorcę i uniemożliwił dostęp do tych danych, nie ponosi odpowiedzialności względem tego usługobiorcy za szkodę powstałą w wyniku uniemożliwienia dostępu do tych danych.
3. Usługodawca, który uzyskał wiarygodną wiadomość o bezprawnym charakterze przechowywanych danych dostarczonych przez usługobiorcę i uniemożliwił dostęp do tych danych, nie odpowiada względem tego usługobiorcy za szkodę powstałą w wyniku uniemożliwienia dostępu do tych danych, jeżeli niezwłocznie zawiadomił usługobiorcę o zamiarze uniemożliwienia do nich dostępu.
4. Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się, jeżeli usługodawca przejął kontrolę nad usługobiorcą w rozumieniu przepisów o ochronie konkurencji i konsumentów.

Czyli z tych paragrafów wywnioskowałem, że samo stworzenie tego typu strony nie jest przestępstwem?

Jeśli skrypt reklamował by się samym wyszukiwaniem audio w internecie (nie wspominając o możliwości sciągania komercyjnych utworów)? Wtedy cała odpowiedzialność za nielegalne utwory spadała by na serwisy typu wrzuta.pl lub na osoby, które te utwory tam umieściły?

Witam ja mam takie pytanie zadałem na innym forum, co sądzicie o nowej stronie miasta, która powstała i teraz jeden administratorów napisał na forum publicznym zdanie gdzie się podziały materiały żywcem rznięte z gazet a woglę żadnego materiału i żadnej gazety nigdy nie brałem i teraz chciałbym podać go do sądu oto, że obraził mnie i moją stronę WWW czy mogę go pozwać do sądu ?? :?: :?: :?:

Powrót