stronka z której czerpie zyski

• Autor wątku Autor wątku live4net
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

live4net

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Zrobiłem stronkę, na której będą się reklamować różni ludzie, będą mi oczywiście płacić, aby ich reklama wyświetlała się na mojej stronce. Czy ta działalność jest nielegalna? Jeśli tak to co muszę zrobić aby to zalegalizować i żebym mógł spać spokojnie i nie obawiać się że panowie w niebieskich mundurkach zapukają do mnie?

Czerpanie zyskow z reklam jest jak najbardziej legalnie, ale oczywiscie powinienes placic od tego podatki, najlepiej zarejestruj dzialalnosc gospodarcza.

A moglbym prosic jeszcze jakies paragrafy, numery art, itd. o tym? Da rade odprowadzać VAT bez rejestrowania działalności gospodarczej?

Chyba nie da sie placic VATu bez dzialalnosci, a paragrafow nie znam (nie jestem prawnikiem). Zreszta chodzilo mi glownie o podatek dochodowy.

Owszem, można płacić VAT bez działalności, jeśli przekroczy się obrót, który z VAT nie jest zwolniony. Np. niektórzy zleceniobiorcy, jak biegli sądowi, muszą płacić VAT, z czego wcale nie są zadowoleni...

Uważam jednak, że w tym przypadku jest to działalność, którą należy zarejestrować.

Powrót