Strony internetowe

• Autor wątku Autor wątku Gromski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gromski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, jestem wydawcą jednej ze stron internetowych i redaktorem naczelnym innej strony. Obie wydawałem przez dwa lata razem z koleżanką. Od pewnego czasu już z nią nie współpracuję, zajmuję się inną działalnością. Strony zostały zarejestrowane przez koleżankę.
Kilka miesięcy temu koleżanka umieściła na obu stronach reklamy Google i z tego tytułu czerpie zyski, o czym mnie nie poinformowała. W dodatku wystawiła obie domeny na sprzedaż, bez ich zawartości. Ta ostatnia w 90 proc. jest mojego autorstwa. Czy mam prawo domagać się od koleżanki odszkodowania z tego tytułu?
Pozdrawiam

ach te domeny

wszystkie problemy z domenami wynikają z tego, że są rejestrowane na dane osoby.

jeśli traktować strone internetową jako utwór w rozumieniu prawa autorskiego to należy on do jego twórcy, współtwórców.

pozew w takich sprawach jest trudny, ponieważ trzeba udowodnić:
1, że strona jest utworem
2, że prawa autorskie przysługują danej osobie
3, że nastąpiło naruszenie prawa

czy w Pana przypadku strona internetowa może zostać umieszczona na innej domenie, pod innymadresem interentowym?, bo jak rozumiem napisał Pan stronę, którą można umieścić na różnych domenach.

Pytanie czy w ramach działalności strony nie występuje, wystepowało dorozumiane pozwolenie na korzystanie ze strony przez Pana koleżankę.

jeśli tak nie jest to proszę wezwać ją pisemnie do zaprzestania naruszeń,
o ile do takich dochodzi.

pojawia się w tym miejscu konflikt praw pomiędzy dysponentem (właścicielem) domeny a twórcą strony.

Powrót