Studencka Komisja Stypendialna - 2 pytania

• Autor wątku Autor wątku Big F
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Big F

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Mam do Was dwa pytania/wątpliwości

1. Czy jeśli w Regulaminie Komisja nie zawarła, że wnioski należy składać w ustalonym terminie, ale było oficjalne, podane do publicznej wiadomości info, to czy termin składania jest wiążący?

2. Czy jeśli student zatai część dochodu rodziny, tj. nie wpisze go we wniosku, ale wniosek pozostanie kompletny (bo złożył wszystkie dokumenty, o których wspomniał we wniosku), to czy należy go rozpatrzyć pozytywnie/jak wszystkie i ew. posłać na komisję dyscyplinarną, czy też jest jakiś przepis, który pozwala utrącić wniosek wprowadzający Komisję w błąd (KK art. 233 albo 286)?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Big F

ps. I nie bardzo wiedziałem do którego działu to dać.

1) Termin nie istnieje.
2) 234, 235, 238...zanim się zagalopujesz

co do terminu :)
nie istnieje, ale pytanie o sposob podanie go do wiadomosci? moze to jakis okolnik (zarzadzenie) rektora?
termin jest o tyle wazny, ze determinuje na swoj sposob, od kiedy przyznac stypendium - czy z wyrownaniem od pazdziernika czy moze od grudnia?

a reszta - no tak, ow wniosek tylko pozornie moze byc kompletny, skoro student cos zatail :). poza KK jest jeszcze odpowiedzialnosc dyscyplinarna.

Ad 2. Interesuje mnie czy taki wniosek (np. z oświadczeniem nieprawdy lub zatajeniem) należy rozpatrzyć (np. po doniesieniu przez studenta zatajonych elementów) i tylko posłać na Komisję Dyscyplinarną, czy można go uznać za niekompletny i pozostawić bez rozpoznania (tj. brak stypendium)

taki wniosek - niekompletny? w zasadzie mozna zawiesic postepowanie ale to nie takie proste :)
otoz skoro komisja nabiera podejrzen co do uczciwosci to powinna zaiwadomic dziekana a ten rektora - dalej rektor poleca rzecznikowi wszczecie postepowania i moze rowniez zawiesic studenta w prawach - i wtedy nie mozna rozpatrywac jego wniosku.

gdyby jednak student tlumaczyl sie, ze omylkowo czegos nie podal, ale sam donioslby te dokumenty i komisja dalaby wiare jego twierdzeniom, to wniosek nalezy rozpatrzyc.

gdy idzie o pozostawienie bez rozpoznania - tylko po uprzednim wezwaniu do uzupelnienia brakow forlamnych pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozp.

Powrót