Student - 7 semestr a renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku joll
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joll

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam !
Mam pytanie . Do kiedy powinna być wypłacana renta rodzinna w przypadku studenta 7 semestru, który teoretycznie pracę inżynierską będzie bronił w marcu 2010 r a od października 2010 r będzie kształcił się dalej tzn. 2 lata magisterka.
Czy w okres od kwietnia 2010 do września 2010 należy mu się renta , ponieważ Uczelnia wystawiła zaświadczenie że będzie się uczył do marca 2010 r i do tego miesiąca będzie miał status studenta.
Po przedłożeniu takie zaświadczenia w ZUS-ie otrzymał informację że od m-ca kwietnia 2010 r renta nie będzie przysługiwała.
Proszę o pomoc czy wystawione zaświadczenie przez Uczelnię jest prawidłowe.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz

A wiek studenta?

PS. Przecież wróżki nie wystawiają zaświadczeń :) Skąd może wiedzieć czy student będzie się kształcił od października 2010? Może tak, a może nie.

Wiek studenta 22 lata i studiuje dziennie.
Nie rozumiem pytania cyt. "z skąd student wie że będzie od października studiował ".
A kto jak nie student ma wiedzieć czy będzie dalej się uczyć .Będzie robił mgr a później doktorat. Bardzo dobrze się uczy i bierze stypendium naukowe.
Jakby robił licencjat to po 6 semestrze też powinien mieć zabraną rentę czy pobierać przynajnmiej do końca wakacji tj do września ?

Pytanie moje dotyczy czy Uczelnia prawidłowo wystawiła zaświadczenie gdyż studenci z innego kierunku mają wystawione zaświadczenia że się uczą do końca września 2010 r- tak jak trwa rok na studiach.
Nadmieniam że obrony prac odbywają się też w maju. Normalnie po skończeniu danego roku studentowi przysługują wakacje . jak to się ma w tym wypadku.

Trzeba spojrzeć na plan studiów - jeśli trwaja one 3,5 roku zaświadczenie jest wystawione prawidlowo. Jesli trwaja 4 lata - studia trwaja do końca wrzesnia. Uczelnia nie wie, czy obecny student faktycznie bedzie studiował, zaświadczenie o studiowaniu wystawi dopiero 1 października, jesli faktycznie student będzie na studiach magisterskich

Dziękuję za odpowiedz, to znaczy że renta zostanie zabrana od m-ca kwietnia ?
Jeżeli tak to mam jeszcze jedno pytanie ;-)
Czy w takim wypadku mogę pójść na urlop dziekański od kwietnia do końca września 2010 r i czy wtedy wypłacana by była renta rodzinna ?
Dziękuję za cierpliwość i pozdrawiam

wg mnie uczelnia nie powinna udzielić urlopu dziekańskiego ponieważ w tym czasie minął już termin ukończenia studiów - na zaświadczeniu masz przecież napisane że studiujesz do marca, więc jak możesz dostać urlop od kwietnia?

Powrót