Student + Alimenty

• Autor wątku Autor wątku eMTi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eMTi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam pytanie:
Jestem studentem, mam zasądzone alimenty, pobieram zaliczkę alimentacyjną, jeżeli nie może mnie zgłosić rodzic do ubezpieczenia zdrowotnego to podobno mam sam opłacać na to ubezpieczenie i chciałbym się dowiedzieć jaka jest wysokość tej składki albo jak ją obliczyć.
eMTi

W takiej sytuacji to uczelnia powinna zgłosić studenta do ubezpieczenia zdrowotnego.

Powiedziano mi w NFZ ze mając alimenty musze się ubezpieczyć sam i opłacać skladke.

Może chociaż mógłby podać jak wysokość takiej składki się oblicza.

Ubezpieczenie zdrowotne studentów
2007-12-02 05:13
Studenci do 26 roku życia korzystają z ubezpieczenia zdrowotnego rodziców (chyba że ci ich wyrejestrują). Po ukończeniu tego wieku powinni poinformować uczelnię o chęci skorzystania z ubezpieczenia przez uczelnię - jesli nie posiadają go z innego tytułu. Szczegóły na stronie Ministerstwa. http://www.nauka.gov.pl/mn/index.jsp?pl ... &page=text
Ubezpieczenie zdrowotne osób otrzymujących alimenty:
[cytat:2ctl39tx]osoby uprawnione do świadczeń alimentacyjnych na podstawie ugody sądowej lub prawomocnego orzeczenia sądu, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu. Podstawą wymiaru składki na Narodowy Fundusz Zdrowia dla tej grupy osób stanowi kwota faktycznie otrzymywanych alimentów, nie wyższa jednak od wysokości zasiłku stałego z pomocy społecznej. Osoby uprawnione do świadczeń alimentacyjnych do ubezpieczenia zdrowotnego muszą zgłosić się same. Może się zdarzyć, że osoba uprawniona do alimentów nie otrzymała ich w danym miesiącu - w takiej sytuacji podstawa wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne wynosi w danym miesiącu "0". Natomiast, jeśli osoba uprawniona do alimentów otrzymała w danym miesiącu zaległe alimenty - to podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne równa jest kwocie otrzymanych alimentów, przy czym nie może być jednak wyższa od kwoty zasiłku stałego z pomocy społecznej.[/cytat:2ctl39tx]

Powrót