Student zaoczny praca w niemczech

• Autor wątku Autor wątku Shunsui
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shunsui

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Moja sytuacja wygląda następująco - mam 21 lat, jestem studentem zaocznym 2 roku, prowadziłem działalność gospodarczą przez ponad rok, aktualnie zawieszona. Znalazłem pracę w Niemczech na okres 2-3miesiecy, lecz pracodawca nie wie jak mnie zatrudnić i mam się tym sam zająć - jakie papiery, etc.

1. Po pierwsze, czy jeżeli jestem studentem zaocznym to może mnie zatrudnić na takich zasadach jak studenta dziennego?
2. Jakie dokumenty mam dostarczyć?
3. Czy to jest jakaś procedura, że muszę dokumenty przesyłać od urzędu do urzędu, czy mogę potrzebne papiery zabrać ze sobą i pojechać do Niemiec i tam przekazać te papiery pracodawcy?
4. Jakie dokumenty muszę dostarczyć pracodawcy?
5. Co takiego ma załatwić pracodawca w Niemczech (jest on Niemcem)?
6. Czy może w Wojewódzkim Urzędzie Pracy otrzymam te dokumenty?

7. Czy z zawieszoną działalnością gospodarczą mogę zostać zatrudniony w Niemczech jako student?
8. Czy pracodawca płaci za mnie jakieś podatki/ubezpieczenia jeżeli jestem zatrudniony jako student? Bo może lepiej byłoby gdybym pracował tam jako podwykonawca i wystawił eurofakturę - mam nip-eu, zapłacił mi całą kwotę tyle ile by miał płacić razem z pozostałymi opłatami w Niemczech, a ja bym zapłacił podatek w PL.

Pozdrawiam

belunia napisał:
Dane na tej stronie są nieaktualne, tyczą się roku 2006 - wielokrotnie widzę na forum odsyłanie do tej strony, która tylko ogólnie coś napomina - żadnych konkretów, bezwartościowa.

belunia napisał:
co do reszty pytań odpowiedzi znajdziesz tu..jak nie znasz Niemieckiego wrzuć na tłumacza Google...wprawdzie tłumaczy nie za dobrze..ale napewno polowe zrozumiesz

http://www.wer-weiss-was.de/theme66/article726748.html

Faktycznie niemiecki nie znam, tłumacz pomógł w tłumaczeniu, ale to tyle. Również brak treściwych informacji, ogólne, które niestety mi nie pomogły. Nie ma tam nic na temat połowy pytań, które zadałem.

Jeżeli jest jakaś kompetentna osoba, ewentualnie z doświadczeniem w tej dziedzinie to bardzo bym prosił o wypowiedź.
Acha czytałem, że praca sezonowa tyczy się konkretnych prac, czy to prawda, bo w moim przypadku byłaby to praca jako elektryk, albo najprościej wpisać w umowę pracownik fizyczny.

Pozdrawiam

Powrót