Studia dzienne a staż

• Autor wątku Autor wątku Pati50501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

Pati50501

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam
Studiuję na informatyce II stopnia dziennie i szukam pracy. Znalazłam ciekawą ofertę tyle tyko, że pracodawca chetnie podpisałby umowę o staż. Do tego muszę się zarejestrować jako osoba bezrobotna. Czy jest taka możliwość? Studiuję dziennie ale mam zajęcia raz na 2tyg 2dni po 3 godziny. Mi staż w niczym by nie przeszkadzał pracodawcy też. Można to jakoś obejść? Co by się stało jakbym nie powiedziała tego w UP?

Pati50501 napisał:
muszę się zarejestrować jako osoba bezrobotna. Czy jest taka możliwość? Studiuję dziennie ale mam zajęcia raz na 2tyg 2dni po 3 godziny.
Nie ma takiej możliwości. Osoba ucząca się w systemie stacjonarnym (niezależnie od częstotliwości zajęć na uczelni) nie może uzyskać statusu bezrobotnego.
Pati50501 napisał:
Co by się stało jakbym nie powiedziała tego w UP?
Zwrot całości środków (stypendium) wypłaconych przez PUP za odbywanie stażu wraz z odsetkami ustawowymi jak już się wyda fakt dziennego studiowania (a prędzej czy później to nastąpi) oraz potencjalny wyrok karny za wyłudzenie środków publicznych tj. stypendium za staż poprzez świadome wprowadzenie w błąd urzędu. NIE WARTO kłamać.
Pati50501 napisał:
Można to jakoś obejść?
Przenieść się na studia zaoczne.

Ostatnia edycja:
A w jaki sposób urząd pracy może to sprawdzić? Czy mogę zarejestrować się w innym urzędzie niz tam gdzie jestem zameldowany?

Pati50501 napisał:
A w jaki sposób urząd pracy może to sprawdzić?
Mają takie możliwości, proszę mi wierzyć. Piszę w Pani interesie - proszę nawet nie próbować nieudolnie kombinować.
Pati50501 napisał:
Czy mogę zarejestrować się w innym urzędzie niz tam gdzie jestem zameldowany?
Rejestracji dokonuje się w powiatowym urzędzie pracy, właściwym ze względu na miejsce zameldowania stałego lub czasowego, a więc niezbędny jest w tym celu meldunek stały lub tymczasowy. No chyba, że osoba nie posiada w ogóle żadnego meldunku (jest osobą bezdomną), wtedy rejestruje się w powiatowym urzędzie pracy, na którego obszarze działania przebywa.

Ostatnia edycja:
Potwierdzam lepiej nie kombinować trzeba będzie wtedy zwrócić stypendium stażowe w kwocie brutto czyli z podatkami, zusami......

A czy są może jakieś wyjątkowe sytuacje ze student moze sie zarejestrować? Np zostały tylko dwa miesiace szkoły albo tylko kilka godzin w tygodniu? Znalazłam pracodawce który chce mnie wziąć na staż? Więc co teraz zrobić? Inna forma zatrudnienia nie wchodzi w grę z tego względu że nie mam doświadczenia w swoim wyuczonym zawodzie (moge także pracować zdalnie)

Pati50501 napisał:
A czy są może jakieś wyjątkowe sytuacje ze student moze sie zarejestrować?
Nie ma wyjątków. Student dzienny nie może być bezrobotnym i odbywać staż przez PUP.
Pati50501 napisał:
Więc co teraz zrobić? Inna forma zatrudnienia nie wchodzi w grę
Przenieść się na studia zaoczne (co umożliwia rejestrację w PUP) albo szukać innej oferty. Innego wyjścia nie ma.

Wyjątkowa sytuacja jest taka że rezygnuje się ze studiów -zostaje się wykreślonym z listy studentów wtedy można się zarejestrować albo przechodząc na tryb zaoczny. Będąc studentem studiów dziennych nie mam możliwości zarejestrowania się w urzędzie pracy. Jeśli Pani zależy proszę popytać o możliwości staży(z innych instytucji)/praktyk w studenckim biurze karier

Zadzwoniłem dzisiaj do PUP i dostałem informację że jeżeli jestem na studiach stacjonarnych których zajęcia odbywają się w weekendy, powinienem dostarczyć informację z dziekanatu do PUP że czas od pn do pt mam wolny, co za tym idzie mogę odbywać staż.

znalazłam taką informacje na tym forum w innym temacie. Czyli co jeśli udowodnię dla urzędu, że zajęcia mi nie kolidują to będę mogła się zarejestrować a tym samym podjąć staż?

Ostatnia edycja:
Pati50501 napisał:
Czyli co jeśli udowodnię dla urzędu, że zajęcia mi nie kolidują to będę mógł się zarejestrować a tym samym podjąć staż?
Nadal nie będzie Pani mogła się zarejestrować w PUP.
Cytowany fragment to jakaś głupota zamieszczona przez kogoś zupełnie niezorientowanego w przepisach prawa.

Droga Pani, otrzymała już Pani kilkakrotnie odpowiedź, że "się nie da". Zadawanie non stop tego samego pytania nie spowoduje, że przepisy prawa się zmienią. Niepotrzebnie drąży Pani temat i karmi się nadzieją.
Przykro mi, ale nie ma takiej możliwości, aby będąc studentką studiów dziennych mogła zostać skierowana jako bezrobotna na staż przez PUP.

Ostatnia edycja:
Tylko przepisy w kwestii rejestracji osób bezrobotnych nie są widzi mi się urzędu ale wynikają z ustawy która mówi jasno kto może być osobą bezrobotną. Niestety studenci studiów stacjonarnych są wykluczeni.

Polecam biura karier przy uczelniach niektóre również organizują staże które są opłacane przez różne projekty europejskie.

Czy student może mieć status bezrobotnego?

Wobec braku definicji studiów stacjonarnych w ustawie o promocji zatrudnienia, należy sięgnąć do art. 1 ust. 1 Prawa o szkolnictwie wyższym, zgodnie z którym ustawę stosuje się do publicznych i niepublicznych szkół wyższych. Przepis art. 2 ust. 1 pkt 11a wymienia jako formy studiów - studia stacjonarne i niestacjonarne, a art. 2 ust. 1 pkt 12 definiuje studia stacjonarne jako formę studiów wyższych, w której co najmniej połowa programu kształcenia jest realizowana w postaci zajęć dydaktycznych wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich i studentów. Ponadto art. 2 ust. 1 pkt 13 stwierdza, że studia niestacjonarne stanowią formę studiów wyższych, inną niż studia stacjonarne, wskazaną przez władze uczelni.

W świetle ww. definicji, błędne jest przekonanie, że studia stacjonarne są wyłącznie studiami dziennymi, na których zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku w godzinach od rannych do popołudniowych. Prawo o szkolnictwie wyższym nie zawiera takiego rozróżnienia, bo określa studia stacjonarne jako studia, w których przynajmniej połowa programu kształcenia jest realizowana w postaci zajęć dydaktycznych wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich i studentów.

Dobrze nie będę męczyła tego tematu, postaram się coś zrobić. Pogadać w urzędzie czy coś. Kurcze zostały mi 3 miesiące szkoły, co dwa tygodnie po 3h zajęć, siedzę non stop w domu a nie mogę podjąć stażu. Chory kraj. Moja siostra stwierdziła że to kraj dla patologii i niestety musze przyznać jej rację! Tylko tacy ludzie mają prawo skonstruowane podług siebie i niestety jest tych przypadków duuużo :(

Pati50501 napisał:
Pogadać w urzędzie czy coś.
Ale nic to nie da dopóki posiada Pani status studenta "dziennego".
Pati50501 napisał:
siedzę non stop w domu a nie mogę podjąć stażu.
Nikt nie broni Pani podjąć pracy, gdzie to pracodawca/zleceniodawca Pani będzie płacił z własnych środków a nie ze środków publicznych przeznaczonych na aktywizację osób bezrobotnych w trudnej sytuacji lub od dłuższego czasu.

Pati50501 napisał:
Chory kraj. Moja siostra stwierdziła że to kraj dla patologii i niestety musze przyznać jej rację!
Zawsze może Pani wyjechać - nikt nie trzyma.
Jeśli natomiast potrzebuje Pani zajęcia w czasie wolnym od zajęć, to polecam poszukać pracy dorywczej... jest jej całe mnóstwo, a na pewno coraz więcej. Zawsze to jakieś doświadczenie i parę groszy też wpadnie.

Myślę, że ten wątek został już wyczerpany. Zamykam.

Ostatnia edycja:
Dot. Poprzedniego watku. Studia dzienne a staz

Poczytaj o praktykach absolwenckich

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót