Studia magisterskie dzienne a urząd pracy

• Autor wątku Autor wątku Pablo9425
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pablo9425

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dzień dobry, chciałbym się dowiedzieć czy jeśli jestem na studiach magisterskich dziennych, to będę miał możliwość zarejestrowania się w urzędzie jako bezrobotny w celu uzyskania ubezpieczenia? Nie jestem pewien czy dane studia mnie ubezpieczają.

Ostatnia edycja:
Pablo9425 napisał:
Nie jestem pewien czy dane studia mnie ubezpieczają.
Same z siebie "nie ubezpieczają". Musisz złożyć wniosek.

Zasada jest taka, że jeśli student nie ma własnego tytułu do ubezpieczenia zdrowotnego i nie może być "podpięty" pod ubezpieczenie jako członek rodziny, to podlega obowiązkowo ubezpieczeniu zdrowotnemu właśnie z uwagi na posiadanie statusu studenta.
Ale z automatu nic tu się nie dzieje. Musisz to załatwić na uczelni.

art. 66. ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych
1. Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają:
(…)
20) studenci i doktoranci niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu (…)
(…)
2. Status członka rodziny osoby ubezpieczonej oraz status członka rodziny będącego osobą uprawnioną do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego z tytułów, o których mowa w ust. 1 pkt 17-20, 26-28b, 30 i 33.

Zdecydowanie lepiej byłoby pójść raz w miesiącu na jakąś inwentaryzację i w ten sposób mieć ubezpieczenie ze zlecenia. Rejestrując się w PUP oświadczasz, że jesteś gotowy do podjęcia pracy, odmowa skończy się wyrejestrowaniem.

Jednak jeśli student nie ukończył 26 roku życia to umowa zlecenia byłaby nieoskładkowana. I ubezpieczenia by nie było...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
drona a to nie jest tak, że student do 26 roku życia jest zwolniony ze składek pod warunkiem innego tytułu do ubezpieczenia? W końcu zlecenia nie są tylko dla studentów i jak nie powoła się na status studenta to normalnie mu odliczą składki.

ergoerravi napisał:
a to nie jest tak, że student do 26 roku życia jest zwolniony ze składek pod warunkiem innego tytułu do ubezpieczenia?
Nie. Umowa zlecenia ze studentem (do 26 r.ż.) nigdy* nie jest ozusowana (art. 6 ust. 1 pkt 4 i art. 6 ust. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych). Zleceniodawca nie zgłasza takiego zleceniobiorcy do ZUS i nie odprowadza składek.

* wyjątek: gdy zlecenie zawarte jest z własnym pracodawcą lub gdy zlecenie wykonywane jest na rzecz własnego pracodawcy [czyli wtedy mamy umowę o pracę + umowę zlecenia i wówczas zlecenie - nawet ze studentem przed 26 r.ż. - będzie ozusowane]

ergoerravi napisał:
jak nie powoła się na status studenta to normalnie mu odliczą składki.
Wówczas składki byłyby nienależne. I jak już by wyszło, że zleceniobiorca miał status studenta (przed 26 r.ż.), to będą korekty i wsteczne wyłączanie z ubezpieczeń.

Pablo9425 napisał:
jestem na studiach magisterskich dziennych,
Student studiów stacjonarnych nie może mieć statusu osoby bezrobotnej. W PUP mogą zarejestrować się tylko studenci studiów niestacjonarnych.

Powrót