Studia podyplomowe dofinansowanie

• Autor wątku Autor wątku szachumatek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szachumatek

Użytkownik
Odpowiedzi
30
WItam, Zwracam sie z takim pytaniem mianowicie: Jestem zarejestrowany jako bezrobotny, zamierzam isc na studia podyplomowe, z pup mam mozliwosc dostac dofinansowanie 50% wartosci czesnego. no i oczywiscie stypendium 20% zasilku. I tu teraz moje pytanie czy nie moglbym dostac wiekszego dofinansowania? Moze jest jeszcze jakis urzad ktory rowniez moglby dofinansowac mi studia?

szachumatek napisał:
I tu teraz moje pytanie czy nie moglbym dostac wiekszego dofinansowania?
A jaki jest koszt tych studiów ?
szachumatek napisał:
Moze jest jeszcze jakis urzad ktory rowniez moglby dofinansowac mi studia?
Z tego co słyszałem - dofinansowanie jest ze środków UE. Ale dot. to tylko wybranych kierunków organizowanych przez wybrane uczelnie.

Kierunek jest to zarzadzanie bhp.
A koszt studiow to 2600. slyszalem ze inne urzedy dofinansowauja nawet calosc studiow a w Białymstoku powiedziano mi ze moge liczyc na 50%. Czy traktowac to jako decyzje ostateczna czy moze pod wplywem jakiegos podania mozna to zmienic? a moze starac sie o dofinansowanie z innego zrodla tylko skad??

To wynika z treści :
Przepis prawny:
Art. 42a
1. Starosta, na wniosek bezrobotnego, może sfinansować z Funduszu Pracy koszty studiów podyplomowych należne organizatorowi studiów, do wysokości 100 %, jednak nie więcej niż 300 % przeciętnego wynagrodzenia.
(...)

Jeśli do wysokości 100 % - to może być i 50 %.
Nie ma środków. Są UP - gdzie nawet 1 % na to nie ma. :confused:

Ps
Niezły kierunek.

Dzieki Bedek za odpowiedz. No nic szkoda. a czy kierunek niezly to sie okaze. Jestem absolwentem mechaniki i budowy maszyn o specjalnosci techniki cieplne i maszyny przemyslu spozywczego i nie mam pracy, dlatego postanowilem udac sie na studia i moze wtedy cos sie ruszy. Pozdrawiam.

Ciekawy artykuł i coraz bardziej przekonuje się że studia podyplomowe to jednak dobry pomysł. Chyba lepsze to niż jakieś szkolenie z pup. Zresztą studia chyba nie przekreślają możliwości starania sie o szkolenie? Tylko pewnie najpierw kierują tych co nic nie robią a że na mnie już pieniądze przeznaczą to pewnie mnie rozpatrzą na końcu. :)

Takie czasy przyszły, iż nawet kilka fakultetów - może być za mało. :confused:

Poszukaj jeszcze w internecie - na temat finansowania z funduszy UE.

Szukalem na temat funduszy ale one dotycza bardziej osob pracujacych.

Bedek słuchaj mam jeszcze taka sprawe mianowicie:
Postanowilem ide na te studia podyplomowe. Wiesz zloze wniosek do urzedu prawdopodobnie kase dadza. Jednakże może nadarzyc sie okazja ze znajde firme która wystawi mi pismo ze bycmoze by mnie zatrudnili gdybym mial papierek o ukonczonym kursie dajmy na to obsluga Autocada i kosztorysowanie i tu moje pytanie : JAk wtedy postapi urzad??
Bo wiem ze gdybym nie szedl na studia i ta firme znalazl sobie to pup by w przyspieszonym trybie mi zalatwil szkolenie. a tak to nie wiem jak sie zachowaja??

I jeszcze jedno moje pytanie:
Czy o pitach ulgach itp tez cos mi poradzisz???

Tzn. chce Pan dofinansowanie studiów i jeszcze kursu - tak ?
No, nie wiem jak się zachowają. O ile pamiętam nie ma zakazu tego w ustawie. Jednak chyba fundusze mają jedne : i na to i na to.
Ale nie wiem dokładnie - to zupełnie nie moja branża.

Co do ulg i pitu - proszę założyć osobny wątek we właściwym dziale.
Jak nie ja - to pewnie ktoś coś doradzi.

Witam,
Pozwolę sobie zadać pytanie odnośnie tematu. Rozpoczęłam studia podyplomowe, ale gdy poszłam do mojego UP, aby uzyskać ich sfinansowanie, powiedziano mi, że jest taka możliwość, ale jednym, właściwie najważniejszym z warunków jakie muszę spełnić, jest poświadczenie od przyszłego pracodawcy, który zobowiązuje się mnie zatrudnić w ciągu 30 dni od ukończenia studiów. Orientowałam się jak ta sprawa wygląda w kilku innych UP i okazuje się, że nie we wszystkich jest taki wymóg. Stąd moje pytanie, na jakiej podstawie akurat mój UP owo poświadczenie od mojego przyszłego pracodawcy wymaga?

burmistrz napisał:
jednym, właściwie najważniejszym z warunków jakie muszę spełnić, jest poświadczenie od przyszłego pracodawcy, który zobowiązuje się mnie zatrudnić w ciągu 30 dni od ukończenia studiów.
Bardzo dziwne. Tak bardzo są do tyłu ?

Bo z tego co pamiętam - to już chyba rok minął od zmiany przepisów pod tym względem.

Mnie powiedzieli dokładnie to samo co burmistrzowi.
Baa, mało tego,że zatrudni do 30 dni po skończeniu podyplomowych to jeszcze na cały rok na pełen etat.
Ps. Jak sobie samemu znajdziesz pracę, to możesz starać się o dodatek aktywizacyjny.

Burmistrz u mnie na studia nie ma tego obowiazku i kase daja bez zadnego gadania no tylko tyle ze jak juz wspominalem jest to 50%.
a to o czym piszesz to jest tak u mnie ze szkoleniami ze jezeli chce jakies szkolenie ktorego pup nie robi albo chce je szybciej a nie w terminie przez nich wyznaczonym to wtedy potrzebuje wlasnie takie zaswiadczenie ze jezeli skoncze kurs to istnieje mozliwosc zatrudnienia mnie w danej firmie i wtedy pup szkolenie organizuje. ale ze studiami to nie ma u mnie tak.

To nie rozumiem, wychodzi na to, że każdy UP działa według odrębnych zasad?A że mój jest do tyłu to akurat się zgadza, bo trudno mi w nim cokolwiek załatwić po mojej myśli, ale będę próbowała coś jeszcze z tym sfinansowaniem studiów zdziałać. Może poradzicie gdzie się zwrócić po pomoc w celu wyjaśnienia dlaczego u mnie w UP jest akurat tak a nie inaczej?

burmistrz napisał:
T Może poradzicie gdzie się zwrócić po pomoc w celu wyjaśnienia dlaczego u mnie w UP jest akurat tak a nie inaczej?
Może się trzeba spytać dyrektora UP, a może nawet i wyżej :D

burmistrz napisał:
Rozpoczęłam studia podyplomowe, ale gdy poszłam do mojego UP, aby uzyskać ich sfinansowanie, powiedziano mi, że jest taka możliwość, ale jednym, właściwie najważniejszym z warunków jakie muszę spełnić, jest poświadczenie od przyszłego pracodawcy, który zobowiązuje się mnie zatrudnić w ciągu 30 dni od ukończenia studiów. (...) Stąd moje pytanie, na jakiej podstawie akurat mój UP owo poświadczenie od mojego przyszłego pracodawcy wymaga?
Finansowanie studiów to instrument fakultatywny. Urząd może ale nie musi realizować tego instrumentu. Skoro nie musi, to może też ustalać zasady na jakich realizuje i może to ustalać według własnego uznania. Widocznie Pani urząd realizuje tą formę wyłącznie po przedstawieniu takiego poświadczenia. Ma prawo do tego. Inna kwestia, że nie ma żadnej możliwości egzekucji takiego poświadczenia, tzn. nie może wymusić na pracodawcy by wywiązał się ze złożonej obietnicy.

Witam wszystkich na forum.
Mam pytanie odnośnie powyższego tematu. Jeśli dobrze rozumiem to PUP może zapłacić za studiowanie zaoczne osobą zarejestrowanym w PUP i do tego mogą one podjąć w tym czasie pracę... Czy dobrze to wszystko rozumiem??? Mam pytanie z związku z tym czy takie dofinansowanie należało by się także mnie...? W poprzednim roku zrobiłem licencjat z administracji(zaocznie) nie chcę się dalej kształcić w tym kierunku bo nie widzę w nim żadnych perspektyw. Postanowiłem iść na kierunek techniczny prawdopodobnie będzie to budownictwo... W nie długim czasie będę musiał się zarejestrować w urzędzie pracy i chciałbym tą okazję wykorzystać również na dostanie tego dofinansowania na moje studia...
Na stronie mojego Urzedu Pracy jest taka informacja na ten temat:

,,Starosta na wniosek bezrobotnego, może sfinansować z Funduszu Pracy koszty studiów podyplomowych należne organizatorowi studiów do wysokości 100 %, jednak nie więcej niż 300 % przeciętnego wynagrodzenia.

Starosta zawiera z osobą umowę o dofinansowanie studiów podyplomowych , która określa w szczególności prawa i obowiązki stron oraz wysokość i tryb przekazywania środków na pokrycie kosztów studiów podyplomowych w formie bezpośrednich wpłat na konto organizatora tych studiów.

W przypadku podjęcia przez uczestnika studiów podyplomowych zatrudnienia w trakcie ich odbywania, nie zawiesza się finansowania tych studiów do planowanego terminu ich ukończenia."

Koszt takich studiów na uczelni w mim mieście wynosi 1600zł za semestr,
czas trwania studiów:
- studia I stopnia (inżynierskie) - 7 semestralne
- studia II stopnia (magisterskie) - 3 semestralne
I tu pozwolę sobie powtórzyć moje pytanie, czy te studia i ten kierunek(I i II stopnia) są objęte tym dofinansowaniem i czy ja też bym się na nie załapał?
Wszystkim osobą które w jakiś sposób mi(i myślę że nie tylko mi) pomogą i postarają się to wszystko wyjaśnić z góry dziękuje i pozdrawiam.
halbiM

halbiM napisał:
,,Starosta na wniosek bezrobotnego, może sfinansować z Funduszu Pracy koszty studiów podyplomowych ...
Przecież Pan nie wybiera się na studia podyplomowe...

Otrzymałam dofinansowanie do studiów podyplomowych z UP, (charakterystyka energetyczna budynków)oczywiście (dla tego urzędu) musiałam dostarczyć zaświadczenie od przyszłego pracodawcy że mnie zatrudni po ukończeniu studiów. Po roku od podpisania umowy z UP i ukończeniu studiów pracodawca wycofał się z "obietnicy pracy" z przyczyn ekonomicznych itp. Również zmieniła się moja sytuacja w rodzinie, podpisując umowę nie przewidziałam iz tata zachoruje i będzie niepełnosprawnym wymagającą stałej opieki. UP wymaga podjęcia pracy albo zwrotu 3000 dofinansowania zgodnie z umową (których nie mam). Rozwiązaniem byłaby działalność ale też nie mogę bo musi mnie ktoś zatrudnić według UP. Znalazłam pracodawcę który mnie zatrudni jeśli będę miała własne zlecenia przynajmniej na początek pracy i nie będzie wymagał przebywania ciągłego poza domem. niestety zleceń nie mam może przez okres zimowy a może przez to i iż obowiązek posiadania certyfikatu energetycznego jest przepisem martwym. I teraz nie wiem czy ponownie pisać do UP o przedłużenie okresu bezrobocia z zaznaczeniem że jest pracodawca tylko ja nie mam zleceń, czy zgłosić że się pracuje i wyrejestrować się tylko nie wiem czy sprawdzają jak jest faktycznie. Wiem że nie muszę przedkładać zaświadczenia od pracodawcy acz kolwiek mogą uznać inaczej. I czy taki pracodawca może się starać o zatrudnienie mnie do UP i otrzymać dofinansowanie do utworzenia miejsca pracy jeśli na mnie spoczywa obowiązek znalezienia sobie pracy.
Dziękuje za odpowiedź.

Powrót