Studia podyplomowe

• Autor wątku Autor wątku mariuszw9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszw9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

nie wiedziałem gdzie umieścić temat więc postanowiłem umieścić pytanie w "Dyskusji ogólnej". Moje pytanie dotyczy studiów podyplomowych, a raczej jaki jest ich status. Czy studia podyplomowe z innej dyscypliny naukowej dają mi możliwość pracy w zawodzie? Czy ktoś kto przykładowo kończy studia na wydziale prawa i otrzymuje tytuł magistra, później robiąc podyplomówkę z informatyki, czy może pracować jako informatyk?

Pozdrawiam

Zależy co masz na myśli pisząc "może pracować jako", bo absolwent gimnazjum naprawiający laptopy w pawilonie na bazarku może się tytułować informatykiem tak samo jak magister informatyki.

Jeżeli chodzi ci o zawody prawnicze wymagające ukończenia aplikacji to jedyną drogą na chwilę obecną jest ukończenie jednolitych studiów magisterskich na kierunku "prawo". I koniec. Nie "prawo gospodarcze" czy inne prawa bo i takie rzeczy widziałem. Kiedyś przez krótki okres były studia tylko magisterskie, dwuletnie, ale kogoś to bardzo bolało i rozporządzeniem tego zabroniono.
Zawód informatyka nie jest zawodem regulowanym i z formalnego punktu widzenia żeby go wykonywać nie trzeba mieć żadnego wykształcenia.

Powrót