Studia prawincze a skazanie

• Autor wątku Autor wątku enterex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

enterex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam
Jako że w tym roku mam maturę to powoli zastanawiam się nad studiami. Do niedawna zastanawiałem się nad kierunkiem prawa . Niestety moje plany legły w gruzach i zostałem ukarany z Kodeksu Karnego (sprawa w sądzie) na kare grzywny. Do zatarcia mam jeszcze 2.6 lat . Czy osoba która będzie miała zatarcie skazania może aplikować na adwokata lub prokuratora ? I czy wogóle będzie mogła studiować na prawie będąc jeszcze osobą karaną ?
Pozdrawiam

Może studiować. A jeżeli do końca studiów skazanie się zatrze to moim zdaniem i - moim zdaniem - może wykonywac zawody prawnicze.

Moim zdaniem na stanowisko prokuratora i sędziego nie masz już szans.Wątpię czy w ogóle zostałbyś przyjęty na aplikację sądowo-prokuratorską.Aplikantem sądowo-prokuratorskim może zostać tylko osoba o nieposzlakowanej opinii.

[lex:hccgdy30]USTAWA z dnia 1 lipca 2005 r.
o Krajowym Centrum Szkolenia Kadr Sądów Powszechnych i Prokuratury

Art. 10a ust. 15. Dyrektor Krajowego Centrum, po przeprowadzeniu naboru, zasięga informacji z Krajowego Rejestru Karnego oraz zwraca się do właściwego komendanta wojewódzkiego Policji o nadesłanie informacji o każdej osobie umieszczonej na liście kwalifikacyjnej, zawierającej istotne dla oceny spełniania wymogu nieposzlakowanej opinii, dane o:
1) zachowaniach świadczących o naruszeniu przez nią porządku prawnego;
2) kontaktach ze środowiskami przestępczymi lub grupami środowiskowymi patologii społecznej i o charakterze tych kontaktów;
3) okolicznościach wskazujących na uzależnienie od alkoholu, środków odurzających lub substancji psychotropowych.
16. Minister Sprawiedliwości w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw wewnętrznych określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowy sposób i tryb uzyskiwania, sporządzania i przekazywania przez właściwego komendanta wojewódzkiego Policji informacji o osobie umieszczonej na liście kwalifikacyjnej oraz wzór kwestionariusza tej informacji, mając na względzie charakter i zakres obowiązków aplikanta oraz prawa i wolności chronione konstytucyjnie.[/lex:hccgdy30]

[cytat="Yossarian":2468f8e6]Moim zdaniem na stanowisko prokuratora i sędziego nie masz już szans.[/cytat:2468f8e6]

Czy możesz szerzej uzasadnić na jakiej podstawie organy państwa prawa - zobowiązane do działania wyłącznie na podstawie prawa - mogą uznać, że osoba nie ma nieposzlakowanego charakteru tylko z powodu zatartego skazania? (zakładam że poza zatartym skazaniem nie ma danych o kontaktach ze środowiskiem przestępczym, o naruszeniach porządku prawnego ani żadnych innych podejrzanych zachowań itp.) Moim zdaniem temat jest wart dyskusji.

[cytat="kadi":3f9l226k]Czy możesz szerzej uzasadnić na jakiej podstawie organy państwa prawa - zobowiązane do działania wyłącznie na podstawie prawa - mogą uznać, że osoba nie ma nieposzlakowanego charakteru tylko z powodu zatartego skazania?[/cytat:3f9l226k]

Nie mogę gdyż po zastanowieniu mam coraz większe wątpliwości czy może to być samoistna przesłanka do uznania, iż kandydat na aplikanta nie spełnia wymogu nieposzlakowanej opinii :)
Niewątpliwie byłaby to istotna informacja dla oceny spełniania tego wymogu ale nie należy też tracić z pola widzenia innych ustawowych kryteriów .

A adwokat to z nim jak to może być ?

[cytat="enterex":303pki5y]A adwokat to z nim jak to może być ?[/cytat:303pki5y]

Chciałem trochę odświeżyć temat gdyż zadałem bardzo mnie nurtujące pytanie i nie wiem czy dostane odp

Nie do końca rozumiem jaka odpowiedź masz na myśli, bo na pytanie zadane na początku wątku odpowiedziałem już wyżej.

[cytat="kadi":3jymzd5e]Nie do końca rozumiem jaka odpowiedź masz na myśli, bo na pytanie zadane na początku wątku odpowiedziałem już wyżej.[/cytat:3jymzd5e]
Yossarian twierdzi że na prokuratora czy sędziego to szans nie mam i sam sie już gumie a naprawdę dobre oceny w sql mam i mnie zawsze Prawo interesowało a wyrok już mam

Do sędziego czy prokuratora droga przed Tobą daleka. Moim zdaniem te zawody wciąż nie są dla Ciebie zamknięte (o ile zatrze się skazanie bo wówczas uważa się je za niebyłe). Yossarian wyraził inne zdanie i ma do tego prawo. A i tak, cokolwiek byśmy tu nie napisali, to może się potem zdarzyć, że podmioty decydujące np. o Twojej nominacji sędziowskiej za iks lat, będa miały inne zdanie na omawiany temat od nas.

Ale w każdym bądź razem ze skazaniem można studiować prawo?

Można. W każdym razie nie znam żadnego zakazu w tym zakresie.
BTW: Znam osobę, która skończyła prawo będąc skazaną za wypadek komunikacyjny.

Bogu dzięki będę studiował. No cóż zdążyła się tragedia ale myślę że to nic strasznego tak szczerze dzięki !
jeżeli ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia to proszę piście bo dla mnie to ważne

Powrót