Studia- rezygnacja- zwrot pieniędzy!

• Autor wątku Autor wątku aguskahrub
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aguskahrub

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Od października 2013r uczęszczałam na studia zaoczne, wpłate dokonałam za semestr z góry. Niestety, w związku z moją pracą, nowym miastem miałam problem z kontynuacją studiów. Od końca listopada nie byłam na ani jednym zjeździe. W związku z moją pracą(jak i również dziekanatu), niestety nie miałam możliwości aby zadzwonić i się dowiedziec co w sprawie zerwania umowy która mnie obowiązywała. W dniu dzisiejszym wreczylam w dziekanacie papier dot. zerwania umowy jak i rowniez legitymacje oraz indeks. Moje pytanie dot. zwrotu pieniędzy za studia. Kobieta pracująca w dziekanacie stwierdzila ze zwroca mi pieniadze za dwa zjazdy ktore teraz zostaly- czyli od momentu wreczenia rozwiazania umowy. Czy mozna sie odwołać i prosić o zwrot pieniedzy od momentu nieobecności na zjazdach (koniec listopada)??

Czyli, mogą ale nie muszą? W sumie to po co wykładowcy sprawdzają obecności na ćwiczeniach itd?? Czy ewentualnie można tego użyć przy składaniu odwołania??

Moim zdaniem uczelnia nie musi zwracać nic wstecz. Na liście studentów byłaś do dnia złożenia rezygnacji. Uczelnia świadczyła usługi edukacyjnie zgodnie z umową, a Ty z nich nie korzystałaś. To już Twój wybór i problem. Uczelnia zwracać tych pieniędzy absolutnie nie musi, a wręcz nie powinna. Pieniądze za pozostałe zjazdy powinny być zwrócone. Widziałem kilka wyroków w takich sprawach i zawsze zwycięsko wychodziła z nich uczelnia. Tłumaczenie było właśnie takie że uczelnia mimo nieobecności studenta realizowała usługę. A że student z niej nie korzystał to problem studenta.

Ostatnia edycja:
Powrót