Studia stacjonarne a status bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku mirtal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mirtal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Jak do tej pory nie musiałem korzystać z tego typu serwisów, aż do czasu. Jest to mój pierwszy post tutaj.
Niedawno dowiedziałem się że jestem studentem studiów stacjonarnych (dziennych, 3 semestr). Moje zaskoczenie wzięło się z tego iż zajęcia w rzeczywistości odbywają się co dwa tygodnie w weekendy (system niestacjonarny). Na dodatek z początkiem tego roku zarejestrowałem się w Powiatowym Urzędzie Pracy i podałem informację iż studiuję w trybie niestacjonarnym (sugerowałem się terminami prowadzenia zajęć). Mało tego, na początku marca br. przyznano mi staż w PUP. Na staż oczywiście uczęszczam za co dostaję comiesięczne stypendium z EFS.
W tej sytuacji kieruję do was pytania.
1. Czy muszę z czegoś zrezygnować (studia/staż)? Odbywanie stażu(pon-pt) i uczęszczanie na studia(sb i nd) nie koliduje w moim tygodniowym grafiku.
2. Czy pozostawiając sytuację taką jaka jest mogę spodziewać się że z czasem będę zmuszony do oddania stypendium do PUP z odsetkami? Mimo że środkiem finansującym nie jest tutaj Fundusz Pracy tylko EFS (Europejski Fundusz Społeczny).

Wyrejestrowanie z PUP raczej nie wchodzi w grę bo, co za tym idzie, tracę prawo do odbywania stażu na którym mi bardzo zależy.

Liczę na Waszą pomoc!

Ostatnia edycja:
mirtal napisał:
Niedawno dowiedziałem się że jestem studentem studiów stacjonarnych (dziennych, 3 semestr).
Skąd taka wiadomość? Czy tam komuś się coś nie pomyliło i dzieli studia na dzienne i nocne :D.

"Wyrejestrowanie z PUP raczej nie wchodzi w grę bo, co za tym idzie, tracę prawo do odbywania stażu na którym mi bardzo zależy."

To nie zależy od Pana utrata statusu osoby bezrobotnej zależy od ustawy która stanowi iż osoba ucząca się w trybie stacjonarnym -dziennym nie może być osobą bezrobotną gdyż nie jest zdolna i gotowa do podjęcia pracy-z ustawy.

W tej sytuacji nie powinien być Pan zarejestrowany - zataił Pan inf. przy rejestracji i dlatego został zarejestrowany i teraz jak prawda wyjdzie na jaw cała rejestracja zostanie anulowana traci Pan status osoby bezrobotnej a co za tym idzie staż. Jeśli postanowi pan kontynuować bez informowania o tym fakcie prawdopodobnie będzie musiał Pan zwrócić całe stypendium w kwocie brutto i być może jak PUP kierował na badania medycyny pracy koszty też Pan będzie musiał zwrócić. Im dłużej będzie Pan na stażu tym więcej będzie do zwrotu.

Radzę się przyznać i wyprostować sytuację.

mirtal napisał:
zajęcia w rzeczywistości odbywają się co dwa tygodnie w weekendy (system niestacjonarny).
Z tego wynika, że nie są to studia stacjonarne.

Studia stacjonarne (dawniej: dzienne) – system, w którym zajęcia odbywają się tylko od poniedziałku do piątku.

Trochę to dziwne więc niech autor się upewni co ma w dokumentach bo tryb w jakim chodzi na zajęcia może czasami być nie adekwatny do trybu studiów zwłaszcza na prywatnych uczelniach.

anka22639 napisał:
Radzę się przyznać i wyprostować sytuację.

Zadzwoniłem dzisiaj do PUP i dostałem informację że jeżeli jestem na studiach stacjonarnych których zajęcia odbywają się w weekendy, powinienem dostarczyć informację z dziekanatu do PUP że czas od pn do pt mam wolny, co za tym idzie mogę odbywać staż.
anka22639 napisał:
Trochę to dziwne więc niech autor się upewni co ma w dokumentach bo tryb w jakim chodzi na zajęcia może czasami być nie adekwatny do trybu studiów zwłaszcza na prywatnych uczelniach

Sprawdzałem w umowie którą podpisywałem z uczelnią i występuje wyraźnie słowo "Stacjonarne". Na kartach egzaminacyjnych, indeksach również widnieje ten napis.

Jeżeli PUP nie widzi w tej sprawie problemu to chyba sytuacja jest wyjaśniona.

Janusz M. napisał:
Z tego wynika, że nie są to studia stacjonarne.

Studia stacjonarne (dawniej: dzienne) – system, w którym zajęcia odbywają się tylko od poniedziałku do piątku.

Na mój rozum p. Januszu też tak powinno być. Ale wg. ustawy z dn. 27 lipca 2005 r. "prawo o szkolnictwie wyższym" art. 2 pkt. 1 ppkt. 12:
studia stacjonarne – formę studiów wyższych, w której co najmniej połowa programu kształcenia jest realizowana w postaci zajęć dydaktycznych wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich i studentów;
Ten warunek jest spełniony. Chyba że nie doczytałem o jakiś wymaganych, wykonanych godzinach, lub dniach tygodnia

Ostatnia edycja:
Widać z tego, że ta "uczelnia" nie wie czym się różnią studia stacjonarne od niestacjonarnych.
Może lepiej z niej zrezygnować. :what::?:

Na tej uczelni prowadzony jest projekt, którego zadaniem jest wypłacanie stypendiów za dobre wyniki w nauce, płatne staże, dodatkowe godziny dla słabszych studentów. Kasa na to oczywiście idzie z funduszy europejskich (EFS). Aby otrzymać te pieniądze uczelnia musi prowadzić zajęcia stacjonarnie (czyli wg. ogólnej zasady od pon. do pt.). Ale z racji słabego zainteresowania zrobili to na zasadzie studiów stacjonarnych w weekendy co przełożyła się na większą ilość chętnych.
Abstrahując od tematu. Mimo wszystko uzyskanie od tej uczelni jakichkolwiek informacji graniczy z cudem. Czy to ubezpieczenie, czy to plan, czy jakiekolwiek terminy. Nie zapytasz = nie dowiesz się. Kilkakrotnie brałem pod uwagę odejście stamtąd, ale do tej pory nie mogę się przekonać.

Zadzwoniłem dzisiaj do PUP i dostałem informację że jeżeli jestem na studiach stacjonarnych których zajęcia odbywają się w weekendy, powinienem dostarczyć informację z dziekanatu do PUP że czas od pn do pt mam wolny
O matko! A jak będziesz miał status studenta studiów stacjonarnych i oświadczysz, że nie będziesz chodził na zajęcia tylko na staż, to twój UP też na to przystanie? Groteska.
DOPÓKI STUDIUJESZ W FORMIE STUDIÓW STACJONARNYCH (NIEZALEŻNIE OD TEGO W JAKICH DNIACH MASZ ZAJĘCIA) NIE MASZ UPRAWNIEŃ DO POSIADANIA STATUSU OSOBY BEZROBOTNEJ I TYM SAMYM ODBYWANIA STAŻU. Wszelkie świadczenia wypłacone z tego tytułu w trakcie studiowania "dziennego", są świadczeniem nienależnie pobranym i trzeba będzie je zwrócić.

Sprawdzałem w umowie którą podpisywałem z uczelnią i występuje wyraźnie słowo "Stacjonarne". (...) Jeżeli PUP nie widzi w tej sprawie problemu to chyba sytuacja jest wyjaśniona.
Niech uczelnia wyda ci na twój wniosek zaświadczenie od kiedy i w jakiej formie studiujesz. I złóż to zaświadczenie w PUP.
Przede wszystkim przeraża mnie postawa PUP, bo prędzej czy później ktoś to wyłapie, a wtedy będziesz musiał oddać PUP, to co dostałeś.

Ostatnia edycja:
Potwierdzam jak wcześniej uczeń-student który się uczy lub studiuje w trybie stacjonarnym nie może być osobą bezrobotną - to wynika z USTAWY a nie z widzimisię PUP a konsekwencję całej sytuacji poniesie Pan.

Ponad to nie wiem czy te stypendia nie są dla Pana jakąś formą "pomocy" z UE w ramach jakiegoś programu i nie można jej łączyć z innymi źródłami finansowania z UE -np.staż (jeśli by tak było to będzie musiał Pan również stypendia na uczelni zwrócić).

Radzę jak najszybciej wyjaśnić sytuację żeby nie ponosić dalszych konsekwencji bo źródła finansowania z UE są bardzo bardzo rygorystyczne.

Z tekstu jednolitego ustawy "prawo o szkolnictwie wyższym":

11a) 4) forma studiów — studia stacjonarne i studia niestacjonarne;

12) 5) studia stacjonarne — formę studiów wyższych, w której co najmniej połowa programu kształcenia jest realizowana w postaci zajęć dydaktycznych wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich i studentów;

13) studia niestacjonarne — formę studiów wyższych, inną niż studia stacjonarne, wskazaną przez senat uczelni;
Czyli moja wcześniejsza interpretacja była błędna.

Dokładnie tak, jak piszą poprzednicy - byłam studentką stacjonarną i żeby zarejestrować się jako bezrobotna do odbycia stażu musiałam zrezygnować ze studiów. A stypendia i inne formy pomocy z UE są strasznie pilnowane (chyba wszędzie, poza Pana PUP...), dlatego radzę wyjaśnić sprawę i na uczelni i w PUP. I proszę nie dać się zbyć byle jakim wytłumaczeniem, tylko żądać wszystkiego na piśmie.

Dobry wieczór! Jestem studentką studiów stacjonarnych (kierunek pielęgniarstwo) II rok. Na dniach otrzymałam plan zajęć, z którego wynika, że zajęcia będą odbywały się od poniedziałku do soboty. Na PIERWSZYM ROKU ZAJĘCIA ODBYWAŁY SIĘ OD RANA DO WIECZORA OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU. Moje pytanie brzmi następująco: czy tak może być? Nieoficjalnie otrzymałam informację od jednego z wykładowców, że tak nie powinno być. (że jest jakiś artykuł ustawa o tym mówiąca). Proszę o odpowiedź:mad:

Powrót