Studia w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Thomas21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Thomas21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam zamiar zacząć studia w Niemczech, a jak wszyscy wiemy koszty życia tam są znacznie wyższe od tych, które mamy w Polsce. Jeśli byłby ktoś tak łaskaw, podzielić się cenną dla mnie wiedzą, odnośnie zasiłków dla studentów u naszych zachodnich sąsiadów. Poszukuję informacji, czy przysługują mi jakies pomoce finansowe, jeśli tak to jakie, jeśli zostanę studentem na niemieckiej uczelni, posiadając niemieckie obywatelstwo. Z góry dziękuje zą odpowiedź.

Po pierwsze i najlepsze stypendium to BAföG.
Wszystkie informacje o możliwości stypendiów znajdziesz na DAAD Niemiecka Centrala Wymiany Akademickiej - Strona startowa.
Ponadto ważne jest miejsce, gdzie chcesz studiować, bo koszty mieszkania w np. Heidelbergu a Monachium są ogromnie różne.
Każdy uniwersytet sam ma także swoje indywidualne stypendia, więc szukaj na stronach uniwerków też.

Stypendium Bafög nie jest do konca stypendium, bo w polowie to jest nieooprocentowany kredyt. Ale jak masz obywatelstwo niemieckie, to masz szanse je dostac, z tym ze musisz przedstawic zarobki rodzicow, nawet mieszkajacych w Polsce, bo to stypendium zalezy od dochodow rodzicow.

Uniwersytety panstwowe z reguly nie maja zadnych "indywidualnych stypendiow", przynajmniej nie dla studentow na pierwszych semestrach studiow.

To popatrz dokladnie, na link, ktory podales.

Dla studentow 1 semestru w rachube wchodziloby teoretycznie tylko stypendium Startstipendium, ktore pytajacemu nie bedzie przyslugiwac, bo ma obywatelstwo niemieckie.

Deutschlandstipendium jest dopiero od wyzszych semestrow, reszta tez

witam, dołączę się do tematu, bo potrzebuję pomocy w podobnej kwestii :)
skończyłam licencjat z germanistyki w polsce, niestety przez całą sytuację z pandemią przepadł mi erazmus :( planuję teraz zacząć inny kierunek w niemczech, ale nie do końca wiem jak się za to zabrać. znalazłam stronę https://educat.study/pl/studia-w-niemczech/ i ponoć pomagają z rozpoczęciem studiów za granicą, ale nie jestem przekonana.....
btw. u mnie na uczelni jeden z lektorów DAAD mówił, że BAföG to stypendium :O

Powrót