Studium planu zagosp.

• Autor wątku Autor wątku Aglar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aglar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,

przypadkiem zerknąłem na studium planu zagosp. przestrzennego w mojej gminie w jakim szoku byłem, gdy zobaczyłem, ze moja działka, która w do tej pory obowiazujacym planie była oznaczona M1 jest teraz oznaczona U. Działka nie jest położona ani w centrum ani przy głównej drodze, w pobliżu nie ma działek U. Nie składałem też żadnego wniosku w tej sprawie, wiec gdybym nie zajrzał w studium pewnie obudziłbym się z nową perspektywą. A mam niedawno na tej działce pobudowany dom. Czy to jest zgodne z prawem, aby tak bez zgody, wniosku i powiadomienia właściciela zmieniać mu rodzaj przeznaczenia działki? Przecież na działce usługowej nie specjalnie można mieszkać bez świadczenia usług.
Jakie środki obrony zastosować? Bo nie rozumiem jaki interes ma w tym gmina oprocz troche wyzszego podatku. Czy wchodzi w razie czego w grę odszkodowanie dla właściciela działki?

Obowiazuje istniejacy plan zagospodarowania i nikt tego juz nie cofnie jak sie juz wybudowales.
To,ze studium na przyszlosc zaklada cos innego to juz nie twoj problem.

Dzięki za odpowiedz.

No to mnie pocieszyłeś, bo myślałem, że czeka mnie ostra walka. Ale i tak tego nie odpuszczę, bo przecież podatki znacznie wzrosną, a ja nie mam potrzeby posiadania działki usługowej.

Do czasu az nie bedziesz tam prowadzil dzialalnosci to nic ci nie wzrosnie. Bedziesz placil jak osoba na gruncie mieszkaniowym.

Czyli rozumiem, że jedynym negatywnym skutkiem będzie brak możliwości wybudowania np. drugiego domu jednorodzinnego na tej samej działce w przyszłości?

Powrót