stwierdzenie nabycia spadku a dożywocie

• Autor wątku Autor wątku anula791
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anula791

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie , mam pytanie , zmarł mój mąż który miał jeszcze przed ślubem działkę z domkiem , wiem że dziedzicze po jego śmierci ja jako żona i nasza córka , ale jest jeszcze mama mojego męża ona jest tam zapisana dożywotnio , czy przy sprawie o stwierdzenie nabycia spadku muszę ją także uwzględniać ??

dożywocie to umowa uregulowana w kc, która spadkobiercy będą musieli za spadkodawcę wykonać;
Art. 910. § 1. Przeniesienie własności nieruchomości na podstawie umowy o dożywocie następuje z jednoczesnym obciążeniem nieruchomości prawem dożywocia. Do takiego obciążenia stosuje się odpowiednio przepisy o prawach rzeczowych ograniczonych.
§ 2. W razie zbycia nieruchomości obciążonej prawem dożywocia nabywca ponosi także osobistą odpowiedzialność za świadczenia tym prawem objęte, chyba że stały się wymagalne w czasie, kiedy nieruchomość nie była jego własnością. Osobista odpowiedzialność współwłaścicieli jest solidarna.

tak , tylko ja nic z tego nie rozumiem , czy przy sprawie o stwierdzenie nabycia spadku muszę podać jako spatkobierce oprócz mnie i córki też moją teściową ?

babcia nie jest spadkobiercą;

babcia jest uprawniona do żądania od spadkobierców wykonania umowy dożywocia, czyli dostarczenia mieszkania, opału, jedzenia itp;

jak babcia będzie głodna, to może pójść do Sądu i powiedzieć że jej mało dajecie a Sąd wtedy może zamienić dożywocie na rentę;p

Powrót