Stwierdzenie nabycia spadku a urząd skaroby

• Autor wątku Autor wątku lukkle42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukkle42

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
W 2019 roku zostało stwierdzone nabycie spadku przeze mnie oraz moją mamę po zmarłym ojcu. Wcześniej moja mama miała współwłasność z moim ojcem.
Moja mama dostała 1/2 po moim ojcu czyli jej własność to 3/4. Ja dostałem 1/2 po ojcu czyli mam 1/4 własności całej nieruchomości. Nie było wytyczenia dokładnie co należy do mnie a co do mamy w sensie nie ustanowiono formalnie granic działek moich oraz jej. Mamy po prostu współwłasność 2,60 ha całej nieruchomości.

Mama nie zgłaszała nic urzędowi skarbowemu, żadnemu notariuszowi. Po prostu nic. I pytanie czy mogą naliczyć jakiś podatek nie daj boże wraz z jakimiś odsetkami od tego.

czy mogą naliczyć jakiś podatek nie daj boże wraz z jakimiś odsetkami od tego.
Niestety jak najbardziej.

Aby skorzystać ze zwolnienia z podatku od spadków każde z Was z osobna powinno w ciągu 6 miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia o nabyciu spadku złożyć do US formularz SD-Z2.
W sytuacji gdy nie dopełniliście tego obowiązku byliście zobligowani do zapłaty podatku.
Zobowiązanie podatkowe przedawni się z końcem 2024 r.
US często czekają do ostatniej chwili z wyegzekwowaniem zaległych podatków (rosną odsetki ustawowe za zwłokę).

Teraz macie dwie możliwości:
1) Czekać bezczynnie licząc że US nie zdąży z wyegzekwowaniem podatku. Nie polecam - na 99% zdąży i wówczas poza odsetkami za zwłokę może nałożyć karę.
Poza tym, nawet jeśli obowiązek podatkowy się przedawni, to każda czynność wymagająca od Was powołania się na fakt nabycia spadku (np. chcąc sprzedać odziedziczone nieruchomości) powoduje odnowienie obowiązku podatkowego i wówczas okres przedawnienia liczy się od nowa.

2) Z własnej inicjatywy zapłacić zaległy podatek wraz z odsetkami i złożyć czynny żal (dzięki czemu unikniecie kar).

Powrót